Ce stie Europa despre noi

Ne-am dorit atat sa intram in Europa (ma rog, sa fim acceptati ca facand parte din ea, pentru ca geografic am fost tot timpul) incat nu prea ne-a interesat ce stie Europa despre noi. Abia cand conationalii nostri au iesit peste granita (ei mai mult decat noi) a inceput „distractia”.

Ceea ce nu stiu ei, europenii, este ca noi nu suntem rasisti, nu injosim oamenii, vorbim engleza mai bine decat francezii, germanii ori italienii, in unele cazuri chiar mai bine decat britanicii 🙂 Suntem ospitalieri, prietenosi si nu-i tratam pe vestici cu discriminare. Cred insa ca daca intrebarea era „care este parerea despre rusi, ukrainieni, polonezi, estonieni, cehi) raspunsul ar fi fost similar.

Toate natiile au ignorantii lor. Ca avem o imagine proasta e adevatat, dar daca ii intrebi pe unii despre englezi eticheta va fi: „huligans”. Suntem responsabili de imaginea personala si nationala in lume, dar nu suntem responsabili de ignoranta sau lipsa de cunoastere a altor indivizi, de diverse natii.

Cu informatii corecte poti sterge mitul ca romanii sunt doar cersetorii de pe strazile Berlinului, Parisului ori altui oras mare dar nu poti sa le stergi lipsa de educatie sau indolenta culturala.

„Românii sunt, in corpore, un popor foarte darnic. Mama a sesizat acest lucru și l-a menționat public. La câteva zile după întoarcerea din România în Suedia, cineva a făcut un gest de un maxim egoism de față cu noi. La care mama a replicat:
– În România n-ai să vezi un astfel de comportament. Românii sunt buni și darnici chiar dacă au atât de puțin”. – Episodul 4 din romanul-foileton „O oră la Mamaia” de Yvette Larsson. – Brad Florescu

Comentati?