Saint-Jacques. Turnul, nu scoicile

CHT164482Pentru prima oara in 500 de ani turnul Saint-Jacques din Paris va fi deschis publicului in fiecare weekend pana la sfarsitul lunii Septembrie. De-a lungul anilor de cate ori am avut ocazia sa ajung sa vad Parisul sau sa vad fotografii ale prietenilor am vazut turnul de 177 de picioare trecand prin toate transformarile. Este pozitionat la coltul Rue de Rivoli cu Rue Nicolas Flamel. Puternic, gotic si misterios, turnul Saint-Jacques a atras interesul inca de cand a fost construit in 1509. Dar in ciuda interesului nimeni nu a fost capabil sa-l viziteze pana acum. Astazi putem, multumita muncii unui om – arhitectul Rémi Rivière – care a condus restaurarea si s-a ocupat pentru deschuiderea turnului pentru public.

 

tsjiiiLa inceputul secolului 15 a avut loc o insurectie sangeroasa condusa de Jean sans Peur. Pentru a obtine iertarea de sus pentru actiunile lor de pe pamant macelarii din pietele locale – Les Halles – au format o militie si au construit o biserica cu un nume de neuitat „Saint-Jacques de la boucherie”.

Biserica si-a dobandit reputatia de a fi o relicva a sfantului si a marcat inceputul traseului pentru pelerini in drumul lor spre Tours si in cele din urma spre Santiago de Compostela. Aceasta legatura istorica a fost legatura ce a condus spre ideea ca turnul sa fie clasificat drept World Heritage site de catre UNESCO in 1998. O alta legatura istorica este aceea ca Nicolas Flamel a fost unul dintre patronii financiari ai bisericii si a fost ingropat aici.

 

tour_saint-jacques2

Desi biserica nu a rezistat prea bine, turnul a fost pastrat ca parte a unei intelegeri ce a permis noilor proprietari sa cumpere locul la valoarea ruinelor ca si materiale de constructii. In legatura cu aceste ramasite este o himera, una din acelea cu gargui, doar ca erau doar simple conducte de scurgere. Cele treisprezece clopote din turn au fost topite in timpul revolutiei.

 

Tour_Saint-JacquesIn secolul 19 turnul a fost folosit pentru scurt timp drept tinta pentru pusti inainte ca orasul sa fie cumparat inapoi in 1836 si declarat monument istoric iar mai tarziu ridicat pe un piedestal iar in jurul lui s-a construit un parc. Privelistea din turn are reputatia de a fi una din cele mai bune din Paris. Daca ajungeti in Paris, si puteti, urcati cele 300 de trepte inainte de sfarsitul lui Septembrie. Cine stie? Poate ca nu va mai fi deschis din nou pentru alti 500 de ani.

Comentati?