Trebuie sa iubesti

emile-ajarCititul este o indeletnicire mult prea personala, iar cartile bune se numesc astfel pentru ca tie ti se par bune, in niciun caz pentru ca sunt intr-un top de vanzari. Cand decizi sa citesti o carte recomandata de cineva este pentru ca ai incredere ca omul respectiv, prieten ori doar cineva pe care-l apreciezi, iti seamana dintr-un anume punct de vedere.

Am ales sa citesc „Ai toata viata inainte” de Emile Ajar aka Romain Gary pentru ca m-a convins Ruxandra Predescu. Nu ne cunoastem, suntem doar ceea ce se numeste „prietene” pe Facebook. Eu in plus citesc pe site-ul ei (de cativa ani) cum face PR dar si cum descrie – punand bucatele din ea – fapte, situatii, stari, locuri. Imi place aerul ei poznas, copilul nazdravan din ea si relatia pe care o are cu Domnul Sonny.

„Ai toata viata inainte” … Nu pot descrie ce simt, e mult prea intens, dar pot sa spun ca m-am bucurat de cartea asta ca un copil. Cand am decis sa comand cartea nu aveam nici o asteptare, eram doar curioasa, dar pe masura ce parcurgeam paginile am experimentat mutenia de uimire de mai multe ori si lacrimi in ochi gatuita de emotie.

„Trebuie sa iubesti.” spune Momo care descopera ca peste noapte e cu vreo doi ani mai batran decat stia si astfel toate planurile si visele lui se dau peste cap … Intreaga carte este despre dragostea lui pentru madam Rosa si despre importanta iubirii in viata unui om chiar daca este fie si numai copil de prostituata, musulman crescut de o „ovreica”, fara viitor si fara capatai. Sentimentul care il leaga de femeia care il creste este pur si simplu aratat in nuditatea lui absoluta. Nu tu farduri, nu tu podoabe, simplu, firesc, asa cum exista dincolo de cuvinte, in viata.

Este o carte superba. Este o carte minunata plina de paradoxuri si situatii stranii, atat de optimista in ciuda intamplarilor povestite si a mediului unde se petrec ele, o carte cu mult umor despre o viata pe care doar o poti imagina dar care iti doare sufletul numai gandindu-te ca poate fi adevarata. Am citit-o razand si plangand fara sa-mi pot stapani emotiile pentru ca este una din acele carti care te atinge in strafundurile sufletului, te trage in miezul ei, care nu te lasa deloc sa ramai rece.

Suferinta, compasiune, optimism si veselie debordante, chiar daca nici situatia personajului si nici mediul nu par deloc pozitive, fara efuziuni sentimentale sau declaratii sforaitoare.

„Mucosii care se drogheaza se obisnuiesc toti cu fericirea, iar asta nu iarta, avand in vedere ca fericirea e cunoscuta pentru starile ei de absenta. Ca sa te droghezi trebuie sa vrei intr-adevar sa fii fericit si doar cei mai mari tampiti din lume au astfel de idei.

Dar nu tin neaparat sa fiu fericit, prefer mai degraba sa traiesc. Fericirea e o porcarie imensa si cineva ar trebui s-o ajute sa coboare cu picioarele pe pamant”.

Multumesc, Ruxandra!

2 comentarii pe “Trebuie sa iubesti

  1. titlul e acesta? sau ai nevoie sa iubesti? ce e mai important…. SA IUBESTI…. sau sa fii iubit? o intrebare pt toti cititori dvs…. si pt dvs in mod special! ce ne imbogateste mai mult? nu intreb de durere…. ci de experienta. astept si eu raspunsuri…… si eu zic TREBUIE cam des, o mica nevoie de a detine controlul…. nu trebuie nimic! trebuie sa bei apa???? NUUUU! ci doar iti e sete si ai nevoie de apa! punct! de exemplu, eu conduc de placere….. punct! si cand am ceva suuuper programat si multe drumuri… iau metroul si citesc o carte! si… par nepamanteana… pt muuulti oameni! si Da…. fericirea sperie! cu drag!
    PS: nu am uitat de povestea promisa… asa mult imi plac povestile…. ca acum…. am gasit un preot care spune povesti…… super cool si suuuper metropolitan!!!!!! e clar! cand vrei ceva nou si iti doretsi schimbari… ele chiar ti se intampla!!!!!!! va doresc tuturor… curaj!

Comentati?