Sarbatoarea luminilor

Sarbatoarea Luminilor de la Lyon este un eveniment anual ce are loc la inceputul lui Decembrie in fiecare an. Pentru 2012 perioada este 6-9 Decembrie si nu are deloc legatura cu Craciunul, dar proximitatea lui da un aer festiv evenimentului.

In 1643 Lyon a fost lovit de o plaga. Locuitorii au promis s-o venereze pe Fecioara Maria daca orasul avea sa le fie crutat. In 1850 un concurs de design s-a tinut pentru a hotara cum va arata statuia fecioarei, iar doi ani mai tarziu dezvelirea statuii s-a facut pe 8 Decembrie, data Imaculatei Conceptii, conform calendarului catolic. Pentru sarbatorire cetatenii au decis sa isi lumineze toate ferestrele cu lumanari. Frumoasa transformare a orasului i-a inspirat pe oficiali sa lumineze si cladirile publice.

De atunci prezenta luminilor a fost tot mai mare, iar modul de prezentare din ce in ce mai sofisticat, atragand millioane de vizitatori din toata lumea. Imagini color si filme scurte sunt proiectate direct pe cladirile din centrulorasului. Iata inca un motiv sa vizitam Franta iarna.

Comentati?