Dunele de la Louvre

Visez la Franta, adica la Paris de ceva vreme. Am nevoie sa fiu trimisa inapoi pentru propria-mi sanatate mintala 🙂 Si daca ajung, una din opriri ar fi noile galerii de la Muzeul Louvre ce prezinta arta Islamului (Les Arts d’Islam).

Amplasat sub un acoperis ondulat de sticla in Cour Visconti, cladirea de doua etaje, care a stat goala multa vreme, ofera 30.000 mp de expunere. Noua aripa este jumatate „ingropata” la subsol ca sa nu optureze vederea din galeriile inconjuratoare.

Peste 2.000 de artifacte reprezinta cel mai bine 11 secole si o uriasa fasie din Spania si pana in India, precum si nordul Africii: pumnale de ceremonie elaborat decorate, covoare deosebit de frumoase si valoroase si manuscrise extrem de fragile. Noua galerie este bine legata cu o alta noua galerie dedicata provinciilor Imperiului Roman din Orientul Mijlociu, inclusiv un mozaic din secolul 6 al unei biserici din Liban. Impreuna ele ofera informatii mult mai complete a unei importante parti din mostenirea culturala a planetei.

Acoperisul auriu ondulat al noii galerii poate ca e facut din sticla, dar incearca – si-as zice ca reuseste in mare masura – sa reprezinte dunele de nisip adica dunes de sable, tipic pentru multe din locurile ce au reprezentat „acasa” multora dintre obiectele prezente in expozitie.

Comentati?