Minunata mare egreta

Cu tot penajul ei alb, depasind de multe ori un metru in inaltime, si cu o anvergura a aripilor de 2 metri, egreta mare este o adevarata viziune, privita cum se inalta pana la cer. Considerata a nu avea probleme de efectiv doar cu un secol in urma, specia a fost ameninatata cu disparitia pana nu demult.

Pentru cei ce nu stiu sa faca distinctia intre Marele Alb si ceilalti starci, ei bine, in afara de dimensiuni trebuie sa se uite dupa ciocul galben si picioarele negre.

Cel mai bun lucru despre marea egreta este ca daca stii unde s-o cauti atunci a o intalni nu este un lucru prea complicat si nu e nimic mai frumos decat sa urmaresti aceste pasari in zbor, la vanatoare si cand interactioneaza cu familiile lor. Traieste in marea majoritate a zonelor temperate si tropicale ale lumii, in patru sub sprecii. Ua dintre ele traieste in sudul extrem al Europei, in America de Nord in SUA, desigur spre sud, in America de Sud in padurea tropicala, pe continentul african si prin India, in Asia si Oceania.

In ciuda aripilor sale atat de generoase, Marele Alb este o pasare partial migratoare. Traieste in colonii, in copaci in apropierea lacurilor cu mult stuf sau in zonele umede. Daca supravietuieste selectiei naturale, Marea Egreta traieste pana la o varsta inaintata pentru pasari, recordul fiind de 23 de ani.

Nu este considerata o specie pe cale de disparitie, insa a existat o perioada cand specia umana, ori mai precis stupiditatea umana a amenintat-o. La sfarsitul secolului XIX au fost vanate intens desi carnea lor nu e considerata comestibila. Penajul lor si prezenta lui pe palariile doamnelor a fost rezultatul a ceea ce am putea numi factorul vanitate umana.

Norocul egretei a fost ca moda asta a tinut doar o decada si ceva iar de-atunci, cu ajutorul unor masuri de protejare, numarul lor a revenit la normal asa incat au fost vazute chiar si in sudul Canadei. Un declin in numarul de exemplare a fost inregistrat in sudul Statelor Unite din cauza distrugerii habitatului lor natural.

Insa chiar si acolo exista un dram de speranta fiind semne ca se adapteaza usor vietii suburbane si sunt adesea intalnite in zonele umede din apropierea ori din interiorul oraselor. Viitorul lor pare sigur acum. Daca aveti oportunitatea sa ajungeti in zone unde poate fi intalnita, nu pierdeti ocazia sa admirati Marea Egreta intinzandu-si cu eleganta aripile.

(fotos credit: Mike Baird, Terry Davies Photography, undertheturnpike, Gary Yanchech, flythebirdpath, Finger Food)

Comentati?