Povesti cu oameni adevarati

Irena Sendler s-a nascut in 1910. Era cetatean german si a murit de curand. In timpul celui de al II-lea Razboi Mondial, Irena lucra in ghettoul din Varsovia ca specialist in instalatii sanitare si canalizare. Irena scotea din oras copii evrei; bebelusi in partea din fata a cutiei ei de scule iar copii mai mari in saci de panza groasa in partea din spate a camionetei sale. Avea deasemenea un caine in partea din spate a masinii pe care-l antrenase sa latre cand soldatii nazisti o lasau sa intre si sa iasa din ghettou. Soldatii evitau sa aiba de-a face cu cainele iar latraturile lui acopereau zgomotul facut de copii uneori. Irena a reusit sa salveze astfel 2.500 de copii evrei. A fost prinsa la un moment dat, iar nazistii i-au rupt ambele picioare, mainile si aproape ca au omorat-o in bataie.

Ea a tinut evidenta numelor tuturor copiilor pe care i-a salvat din ghettou si a pastrat lista intr-un borcan ingropat la radacina unui copac din curtea ei. Dupa razboi, a incercat sa le gaseasca parintii supravietuitori si a reusit sa reuneasca unele familii. Multi dintre ei au fost omorati, asa ca a ajutat copii ramasi orfani sa fie dati in plasament in case familiale sau infiati.

Pe 11 Aprilie 2007 Irena Sendler a fost premiata cu Order of Smile, in Varsovia, Polonia. Pelerinii ce au venit sa vada o eroina au fost marcati de fragilitatea femeii de 97 de ani, imbracata in negru, ce statea in camera ei de la azilul de batrani inconjurata de fotografii si flori. Atentia ce i se acorda o obosea uneori. Nu a asteptat niciodata laude pentru ca a salvat 2.500 de copii de la o moarte certa. Nu a cerut nimic in schimbul riscarii propriei vieti salvand copiii altora, nici pentru ca a fost torturata de nazisti, sau ca a indurat decade de depersonalizare sub regimul communist ce a urmat.

In anul 2007, cu un an inainte de a muri, Irena a fost nominalizata la Premiul Nobel pentru Pace. Nu a castigat. Premiul din acel an a fost luat de un slideshow despre incalzirea globala semnat de Al Gore.
(Sursa: http://www.snopes.com/politics/war/sendler.asp)

(AP Photo/Alik Keplicz)

Comentati?