Post-it-ul implineste 30 de ani

Casetele VHS si walkman-urile au fost date uitarii dar o alta inventie a anilor ’80, Post-it Note, implineste in aceasta luna peste 30 de ani si este mai popular ca niciodata. Micutul patratel galben de hartie ce ne-a schimbat vietile a fost de fapt un produs rezultat dintr-o eroare inginereasca a cercetatorilor de la 3M care s-au impiedicat, accidental, de un adeziv ca niciun altul ce putea fi lipit si dezlipit si-apoi repozitionat pe orice suprafata. A ramas in Top 5 cele mai bine vandute produse de papetarie din SUA in fiecare an de-atunci incoace. Asta este cu adevarat o performanta!

Blocul de hartie de 3/3 inch-i (7,6/7,6 cm) nu a ramas totusi la fel ca acum 30 de ani, evoluand in timp la cele 25 de forme si 62 de culori, inclusiv originalul Galben Canar vandut in 150 de tari.

„Este unul din acele lucruri care nu pot fi mai bune decat sunt deja” spune profesorul Universitatii Syracuse, Robert Thompson. „Nimic nu se apropie ca sa-l detroneze, nici bip-ul pe telefon, nici chiar reminder-ul digitalizat de pe computer.”

Inventatorii – cercetatorii de la 3M Arthur Fry si Spencer Silver – au fost chiar introdusi luna trecuta in National Inventors Hall of Fame alaturi de inventatorii diamantelor sintetice ori alti inventatori „responsabili pentru inventii tehnologice ce fac posibile progrese umane, sociale si economice. Parerea mea este ca oamenii vor folosi Post-it-urile si in o suta de ani de-acum incolo” a declarat pentru AFP Robert Thompson. „Reprezinta acele lucruri extrem de proeminente in anii ’80: o viata mult mai complexa si dorinta de a controla aceasta complexitate.”

Compania are in vedere si viitorul, pastrandu-se in trendul ecologiei prin lansarea unei noi linii de produse: Post-it Greener Note, pentru care adezivul provine de la plante iar hartia este 100% reciclata. „Post-it-urile au facut mai usoara viata oamenilor in lumea de astazi plina de informatie si in plina viteza” spune Arthur Fry, 78 de ani, unul din inventatori.

Voi la ce folositi post-it-urile? O idee cred ca ati vazut intr-una din postarile mai vechi: http://www.informal.ro/2009/08/voi-la-ce-folositi-post-it-urile/

Comentati?