O scrisoare de dragoste pentru tine

O scrisoare de dragoste pentru tine

„Oamenilor le-as demonstra cat se inseala, crezand ca nu se mai indragostesc cand imbatranesc, nestiind ca imbatranesc cand nu se mai indragostesc.” Gabriel Jose Garcia Marguez

Minunat! Indiferent de varsta e frumos sa iubesti si de aceea nu conteaza care e sarbatoarea … ca se numeste Valentine’s Day ori Dragobete … ideal e sa le aratati celor dragi ca-i iubiti atunci cand ii iubiti, nu de zile speciale din calendar, zilnic daca se poate … daca si dragostea e prezenta zilnic …

Valentine’s Day a starnit o serie de controverse. Ai nostri spun ca-i sarbatoare de import, dar umplu magazinele cu inimioare rosii, bomboane, bijuterii si orice altceva poate fi asociat cu iubita, dragoste, cadou, iar aceste mici nimicuri nu au decat rolul de a umple buzunarele comerciantilor; altii o accepta si o respecta asa cum vine ea de la mama ei, America.

Aproape peste tot in lume se sarbatoreste in fel si chip; unii o pastreaza precum americanii, altii au adaptat-o la specificul local. De exemplu in Regatul Unit traditia zice ca Jack Valentine, personaj mistic local, bate din usa-n usa si lasa dulciuri copiilor si cadouri parintilor (un fel de Mos Craciun mai primavaratec …)

Tara Galilor sarbatoreste Dydd Santes Dwynwen (St.Dwynwen’s Day – Ziua Sfantului Dwynwen) cam la alegere, fie pe 25 ianuarie fie pe 14 februarie (nu ma-ntrebati de ce, ca n-am reusit inca sa aflu). Ziua ii este dedicata lui St Dwynwen, patronul iubirii.

Norvegienii, desi nu ii dau prea mare atentie, recunosc ca pe 14 februarie ies la o cina romantica sau trimit o felicitare cu mesaj de dragoste unei persoane dragi.

Suedia o numeste Alla hjärtans dag („All Hearts’ Day” – Ziua toturor inimilor) si a adoptat-o „fortata” de influentele culturii americane, si, desi nu este o sarbatoare oficiala, comerciantii se lauda cu vanzari record la flori si cosmetice, vanzari ce concureaza Ziua Mamei.

In Slovenia, traditia spune ca Sf.Valentin aduce cheia radacinilor si in aceasta zi incep sa creasca plantele. 14 Februarie este ziua cand incepe munca in vii si pe campuri si este ziua in care pasarile isi aleg perechea, iar o alta traditie din acesata zona spune ca Sf. Valentin este data oficiala cand incepe primavara.

Sf Valentin este „San Valentin” in Spania sau „Dia dos Namorados” (Boy/Girlfriend’s Day – Ziua pretenului/prietenei) in Portugalia. In Finlanda este cunoscuta ca Ystävänpäivä („Friend’s day” – Ziua prietenului) si este ziua in care fiecare isi aminteste de toate persoanele dragi din viata sa, nu numai de cel/cea pe care il/o iubeste. Si la fel se intampla in Estonia.

Tradiatia s-a raspandit si in unele tari asiatice; si aici evident ca cea mai mare influenta a avut-o tot cultura americana, chinezii sau coreeni fiind cei ce cheltuiesc cei mai muti bani pe cadouri romantice (lumanarele, bomboane de ciocolata, flori sau cine romantice).

In Coreea de Sud, pe 14 februarie doar femeile ofera ciocolata barbatilor, iar o luna mai tarziu pe 14 martie, de White Day, barbatii ofera partenerelor tot felul de cadouri non-comestibile.

Iar la final un filmulet al celor de la postsecret.com:

(foto: buzzhunt.co.uk)

2 comentarii pe “O scrisoare de dragoste pentru tine

Comentati?