O calatorie, patru generatii

E iarna, stiu! E zapada pe strada mea pana deasupra genunchilor, iar pe la colt sunt munti deja … Dar cu zapada se lupta cu toate armele. Ale mele de astazi sunt cu aripi.

In fiecare an pe 1 Noiembrie ceva miraculos se intampla in satul Michoacan in centrul Mexicului. Din nord, calatorind peste munti si lacuri si vaste portiuni de desert, apar peste un sfert de miliard de fluturi. Sunt fluturii Monarch, iar prezenta lor aici, in acelasi timp, in fiecare an, este una dintre cele mai uluitoare aparitii.

„Nici macar nu-ti vine sa crezi pana nu vezi cu ochii tai” spune Pablo Span, proprietar al Rancho San Cayetano, o ferma stil hacienda, in apropierea orasului Zitacuaro. „Am avut atatia oaspeti, atat de impresionati incat ne-au spus: „L-am vazut pe Dumnezeu!” Asta au crezut ei ca li s-a intamplat.”

Fluturii Monarch vin aici sa-si petreaca iarna scapand de friguroasa Canada si nordul SUA pentru a hiberna in aceasta padure antica de stejar si pin. Formeaza in jur de o duzina de colonii cu circa 20 de milioane de fluturi fiecare, inlantuiti la inaltimea copacilor indigeni unde greutatea insectelor, dens inghesuite una in alta pentru a-si conserva caldura, poate rupe crengile copacilor. Sosirea lor in roiuri de viata luminescenta, coincide cu celebrarea legendarei Zi a Mortilor din Mexic.

„De cate ori vin in padure sa-i vad pe Monarch, spiritul meu canta” spune Luis Miguel Lopez Alanis, ghid din Michoacan. S-a nascut in sat, in apropierea padurii ce este acum destinata „Rezervatiei Fluturilor Monarch”. El aduce turistii aici aproape in fiecare saptamana in sezonul de iarna. In mijlocul diminetii, cand soarele iernii reuseste sa strapunga ramurile, fluturii isi deschid aripile iar copacii parca infloresc.

Pana de curand nimeni nu stia de unde vin fluturii. Pe 21 Martie, la echinoctiul de primavara, dispar cu totii inundand strazile satelor din vecinatate intr-un salut final inainte de a se indrepta spre nord. Indura doua luni de infometare si epuizare traversand autostrazi si orase, munti, ape si deserturi, infruntand ploaia, vantul si caldura dogoritoare. Cum si de ce fac asta ramane unul din cele mai minunate si de durata mistere.

Oamenii de stiinta cred ca migratia Monarch-ilor se intampla de vreo 40 de milioane de ani. Distantele enorme facute de fluturi pot acoperi perimetrul continentului nord american. Calatoresc peste 300 de km intr-o zi.

Fluturii Monarch isi incep imperecherea in Februarie pe la sfarsitul hibernarii, insa doar femelele parasesc Michoacan. Masculii mor dupa imperechere iar trupurile lor acopera padurile ca si frunzele uscate toamna. Femelele insarcinate zboara spre nord in Martie si isi lasa ouale undeva in nordul Mexicului si Texasului unde si ele mor, lasand noilor generatii sa continue anevoiosul drum spre nord. Trei luni mai tarziu aceasta a doua generatie isi va lasa ouale si va muri. Doar puii lor, a treia generatie, vor reusi sa ajunga in Canada. Este a patra generatie ce face calatoria epica inapoi in Mexic, cumva dublandu-si si durata de viata la 8 luni, facandu-i astfel a fi fluturii cu cea mai lunga durata de viata din lume.

2 comentarii pe “O calatorie, patru generatii

Comentati?