Fetele varstei

Acesta este un proiect semnat Mark Story. O colectie extraordinara de fotografii alb-negru ale unor oameni de peste 100 de ani, si chiar peste 110. Ideea de a fotografia oameni ce au „trecut” prin doua secole a evoluat o data cu proiectul, astfel ca, desi initial trebuia sa imortalizeze chipuri de oameni ce pareau mai batrani decat erau in realitate din cauza vietilor extrem de grele ce le-au avut, a ajuns sa cunoasca oameni ce implinisera suta de ani sau chiar mult mai mult.

Cei ce ii vad fotografiile intreaba constant acelasi lucru: Cum poate ajunge o persoana la 114 ani? Cum a fost viata unui astfel de om? Ce au in comun acesti oameni ce ajung sa atinga si sa depaseasca varsta de 100 de ani? Ce-i face pe multi dintre ei sa arate mai tineri decat oameni de 90, 80 si chiar 70? Cele cateva cuvinte despre varsta fiecaruia sunt ca si scurte cercetari asupra longevitatii. Experienta dialogului cu un om de 110 al carui tata a stat langa Abraham Lincoln te cam lasa mut si nu reusesti sa pui prea multe intrebari. Click pe fotografie daca vreti sa-i vedeti mai bine.

Varsta: 102 ani ; femeie chineza; A trait intreaga ei viata in aceeasi casa cladita din pamant, ce se afla chiar in spatele Hotelului Beijing. A prins viata sub regulile Ultimului Imparat al Chinei, doua razboaie mondiale si viata sub Partidul Comunist. I-a fost teama ca-i va fi demolata casa pentru ca hotelul incepuse sa se extinda.

Varsta: 103 ani; vaduva portugheza, imbracata complet in lana neagra, pentru a jeli pierderea sotului pierdut. El a murit la inceputul anilor ’20 – ca multi alti pescari in Portugalia; multe femei portugheze, fidele credintei lor catolice, au trait tot restul vietii lor ca si vaduve si nu s-au mai recasatorit niciodata, la fel ca si modelul nostru.

Varsta: 106 ani; femeie din familie de indieni nativi americani, cea mai batrana membra in viata a tribului. Si-a ajutat tatal sa aiba grija de ferma familiei si sa conduca un vapor cu aburi. A fost casatorita de doua ori, prima data o casatorie traditionala ce n-a durat mult. Cea de a doua insa a durat 50 de ani.

Varsta: 110 ani si 320 de zile; american descendent din stramosi nativi americani si afro-americani si al 44-lea cel mai batran om din lume. A fost fiul nelegitim al vice-presedintelui Andrew Johnson, ce a devenit presedinte dupa asasinarea lui Lincoln. Este ager la minte, incapatanat, orb, vorbaret si unul din ultimii veterani ai Primului Razboi Mondial. „Cum de ati trait atat de mult?” l-a intrebat Mark. Iar el i-a raspuns, „Nu stiu, mi-am facut de cap cu femei, bere, vin sau whiskey.”

Varsta: 105 ani; mama italianca nascuta in Sicilia. In urma cu 101 ani, familia sa venea in America pe vapor; si-o aminteste pe mama sa negociind pentru mancarea familiei sale si leganandu-se pe valuri spre Statuia Libertatii. La 18 ani, in timp ce lucra la o fabrica de ciment din Texas, Black Hand (Mafia) i-a amenintat familia. Ca sa scape de presiunea jecmanirii, familia sa s-a mutat in sudul Californiei. In timp ce lucra in Yellowstone Park, a avut ocazia sa-i stranga mana presedintelui Hoover. Si-a deschis o florarie la varsta de 40 de ani si s-a retras din afacere de trei ori, renuntand in final la varsta de 89 ani. La a 105-a aniversare, a baut vreo doua pahare de vin rosu si a dansat cu fetele, doctorul sau si „asistenta blonda”.”

Varsta: 108 ani; american cu descendenti englezi. A crescut intr-o ferma din Montana pe care a mostenit-o mai tarziu de la tatal sau, ce a trait la randul sau 101 ani. A avut o cireada de 1.500 de capete de bovine si a calarit cai de rasa Kentucky.

Varsta: 110 ani si 115 zile; descendenti germani si irlandezi. Bunicii sai au trait peste 100 de ani. A luptat in ambele Razboaie Mondiale si apoi a lucrat ca franar la caile ferate. La 102 ani mergea pe jos 10 mile pe zi. Acum, merge doar trei pe zi si inca poate citi ultimele trei randuri de pe tabelul de control al vederii de la oftalmolog. A renuntat la baut pe la 60 de ani, dar a fumat pana pe la 80. Continua sa munceasca cateva zile pe saptamana . Spune ca: „Inca ma mai uit dupa femeile frumoase. Doar ca nu mai pot tine pasul cu ele, picioarele nu-mi merg suficient de repede.”

4 comentarii pe “Fetele varstei

  1. (…”ca si vaduve „…)

    – oricite studii despre longevitate s-ar face si orice chichite ar descoperi gerontologii,
    Dumnezeu ii da fiecaruia exact cite zile socoteste El ca e bine sa-i sorteasca.
    – ideea e sa le traiesti frumos, in lumina Lui.
    – sa nu imbatrinesti degeaba 🙂

Comentati?