Viata in culori. Astazi o felie de curcubeu

Viata in culori. Continuam jocul culorilor. O felie subtirica de curcubeu. Violet este o culoare versatila. Parca purple e mai a-toate-cuprinzator cuvantul; noi avem mov, lila, violet, purpuriu chiar … Combinand focul rosului cu serenitatea albastrului, violet-ul are abilitatea sa mangaie si deopotriva sa starneasca pasiune. Purple se regaseste peste tot in natura: de la vinete la ametist iar oamenii au adoptat culoarea ca si simbol al regalitatii.

Leonardo Da Vinci sustinea ca puterea de meditatie a fiintei umane poate fi mult marita daca actiunea are loc intr-o camera cu perdele violet la ferestre, atunci cand soarele este la amiaza. Wagner obisnuia sa compuna intr-o camera cu perdele de culoare violet.

Cuprinzatoarea culoare a cerului si a marii, albastrul este un fir comun in natura, intalnit in azuriul unei balene whale shark, indigo-ul unei nopti furtunoase si cobaltul penelor unui paun.

Rosu, culoarea sangelui in culturile estice, este simbolul norocului si al prosperitatii. Rosul apare in natura de la stelele care se sting la frunzele care mor, iar oamenii i-au evocat puterile folosind-o peste tot pe unde au vrut sa sublinieze pasiunea, focul, dragostea si furia de la politica la sport.

Galbenul evoca stralucirea soarelui si e folosit atat de natura cat si de lumea creata de om ca o culoare ce pretinde atentie. Aceasta extrem de vizibila culoare e intalnita in orice, de la bondari la autobuzele scolare sau taxi-uri (la noi), de la semnele de circulatie la highlightere. Jucatorilor de fotbal ce au probleme de comportament li se arata culoarea galbena ca un avertisment, iar concurentii din Tour de France stiu ca barbatul in galben este cel pe care trebuie sa-l intreaca.

O balanta intre jucausul galben si pasionalul rosu, portocaliul tipa dupa atentie. Aceasta culoare, adesea aprinsa face trimitere automat la citrice si apus de soare, frunze de toamna, dovleac. Portocaliul stimuleaza apetitul si creativitatea oamenilor.

Verdele este poate cea mai comuna culoare din cele ce se gasesc in natura, este pretutindeni, in frunze, iarba si muschi, la serpi, fluturi, soparle, crocodili si chiar si in luminile nordului. Verde reprezinta viata, vitalitatea, natura, si, bineinteles, ecologia.

(foto: nationalgeographic.com, theatlantic.com, bigpicture.com,)

Comentati?