Pregatiti-va sa platiti pentru Meridianul 0

Pregatiti-va sa platiti £10 pentru a calca meridianul Greenwich

Incepand cu Martie 2011 cei ce vor sa viziteze Royal Observatory Greenwich vor plati o taxa pentru accesul in Meridian Courtyard, locul ce adaposteste Greenwich Meridian Line. Celelalte facilitati ale muzeului vor putea fi in continuare vizitate gratuit.

Maritime Greenwich este o locatie ce apartine Patrimoniului Mondial si include: „Vechiul Royal Naval College, The Queen’s House, National Maritime Museum si Royal Observatory, Greenwich Royal Park, The Ranger’s House si centrul istoric al orasului”.

The Royal Observatory este locul unde vizitatorii pot atinge Primul Meridian si sta cu un picior in Emisfera Estica si cu altul in cea Vestica. Vizitarea a fost gratuita pana in 2001 dar acum, chiar daca vreti numai o fotografie cu voi stand pe linie, ori numai sa pupati pe cineva din cealalta emisfera, trebuie sa platiti £10.

Numarul vizitatorilor, incepand cu 2001, cand accesul a devenit gratuit, a crescut (in timp) de patru ori si asta a dus la o uzura rapida a facilitatilor. Conform website-ului muzeului, noua taxa este colectata pentru a dispune de „resurse pentru gestionarea cresterii numarului de vizitatori in siguranta, imbunatatindu-le experienta si mentinand Observatorul ca o locatie de renume mondial”.

Greenwich a fost ales „primul meridian” in 1884 (Paris a fost un concurent serios) si serveste drept 0º longitude pentru intreaga lume. Un alt standard international, Greenwich Mean Time, stabileste ora de referinta a zonei pentru alte tari, incepand cu sfarsitul anilor 1800.

Comentati?