Parisul a decazut

AKED2B

Uitati de Paris si incercati savoarea de la Tokyo, orasul ce are mai multe restaurante de trei stele Michelin decat cel ce s-a identificat intotdeauna cu calitatea deosebita a bucatariei sale si cu cei mai renumiti Chef-i.

Capitala franceza este in mod traditional vazuta ca asa numita „biblie culinara”, centrul gourmet al lumii. Capitala gourmet? Parisul si-a pierdut coroana in favoarea Tokyo-ului ce a devenit orasul cu cele mai multe restaurante evaluate la 3 stele Michelin.

11 restaurante japoneze au fost recompensate cu stelele superlativului in gastronomie, cu unul mai mult fata de Paris. Japonia este deasemenea cea mai apreciata tara din lume unde gastronomia a fost recunoscuta si rasplatita cu 261 de stele in total, cu 34 mai mult decat anul trecut.

sushi

Tokyo mai depasise Parisul si in urma cu doi ani avand cel mai mare numar de orase cu restaurante apreciate cu maximum de stele, dar acum are cel mai mare numar de premii de trei stele, desi Parisul subliniaza ca are doar 40.000 de restaurante in oras, comparativ cu 160.000 ale Tokyo-ului.

Jean-Luc Naret, director al Ghidului Michelin, spune: „Tokyo este de departe capitala mondiala a gastronomiei iar acum are si cel mai mare numar de restaurante de 3 stele. Orasul are ingrediente de cea mai buna calitate, de pe mare, din munti iar calitatea chef-ilor este excelenta”.

Londra, de exemplu, are doar un restaurant de trei stele in ghidul Michelin 2009 – Gordon Ramsay in Chelsea.

O stea inseamna un restaurant foarte bun, doua inseamna bucatarie excelenta demna de un ocol, in timp ce trei stele indica mancare excelenta ce merita „o calatorie speciala”.

Comentati?