Cea mai frumoasa amintire

Cea mai frumoasa amintire … Astazi am primit de la o buna prietena un email intitulat „Copilarie cu cheia de gat”. Si eu fac parte din aceasta generatie, iar copilaria … e formata din clipe pe care n-am sa le pot uita niciodata si pe care eu le voi asocia intotdeauna cu bucuria de viata, cu linistea unei vieti de poveste (chiar daca nu a fost usor) si multumesc pentru intalnirea cu mine pe care mi-a daruit-o acest email.

Noi n-am avut DVD player, ne uitam la diafilme proiectate pe perete. Acelasi ecran fara plasma, unde, in serile in care se oprea curentul, umbrele mainilor inchipuiau animale la lumina lampii cu gaz. Jucam „fazanul” si construiam masini si palate din placutele metalice de la „Mecano”. Doar cinci minute pe zi, inainte de telejurnal, ne uitam la „Mihaela si Azorel”,alb-negru, si stiam doar ca Donald arata ca ratoiul-jucarie din cauciuc, cu bluza de marinar. Am supravietuit serialului „Dallas” si-am inventat un joc in care numaram in engleza: „Uan, ciu, sfri/Pamela vrea copii/ Si Bobby nu o lasa/ca este prea frumoasa”. Aveam clasoare cu timbre si colectie de surprize cu masini de la „Turbo”. Ne jucam de-a printesele (un fel de „real life role play game”), beam apa minerala „Aurora” (un fel de MD de-acum) si mancam inghetata „Polar” (fara inlocuitori). Ne coloram guma de mestecat cu varfuri de creioane, ca sa creada lumea ca-i straina, si ne umpleam pauzele de scoala cu biscuiti „Voinicel”… Aveam sugativa si pic cu care ne stergeam singuri greselile. Nu luam niciodata „foarte bine” la scoala, dar eram incoronati la fiecare serbare cu coronite uriase din garofite roz.

N-aveam sali de cinema cu sunet dolby, dar faceam cozi la filme ca sa vedem Liceeni” sau „Declaratie de dragoste”. Ascultam muzica la mag-uri si cas-uri aduse de la rusi si inregistram melodii straine de la „Vocea Americii”. Noi, unbelievable, n-am avut manele… Si nu ne faceam dedicatii muzicale in direct, primeam/trimiteam bilete in care ni se cerea/ceream prietenia. Noi n-aveam bloguri pe net, completam oracole pline de poze decupate din almanahul „Cinema” si scriam in loc de mail-uri lungi scrisori de dragoste. Adidasii „originali” aveau trei dungi laterale, iar scurtele evadari, miros de tigara de la polonezi si de nechezol. Singura casa de moda renumita era solarul de la mare, unde veneau bisnitarii. Noi nu ne-am dat niciodata beep-uri, aveam la colt de strada telefoane cu fise, cu receptoare prinse-n furca. Ne faceam majoratele si mixam Depeche Mode si CC Catch cu blues-urile celor de la Modern Talking. Eram imperbi si trimbulinzi, fara sa stim prea bine ce inseamna asta. Eram misto si faini, niciodata cool.

Parintii nostri lucrau in schimburi, unul venea, altul pleca. Pranzul de duminica era o sarbatoare sfanta, pentru ca atunci ne strangeam cu totii in jurul mesei. N-aveam baby-sitter, nu aveam after-school-uri si nici internet-cafe-uri. In fiecare dimineata, inainte de a pleca la scoala, inghiteam stoici dumicatii de paine integrala unsa cu unt sarat, din care tasneau broboane de apa. Ne puneam ghiozdanele de carton in spate, bentita elastica pe cap si apoi, ultimul ritual inainte de a iesi pe usa, cheia agatata de gat. Pentru cateva secunde, metalul rece ne anchiloza miscarile. Noi n-am trait mai bine sau mai rau. Am trait.

Dulcele – Marmelada. Scovergi si checuri fara oua. Glucoza cu textura de sapun si pufarine. Lipiciul, dulce la gust, in cutii de plastic cu lopetica. Pasta de dinti cu aroma de banane. Buchetele de ghiocei.

Si amarul – La depanusat porumb (gramezi sub care se ascundeau soricei orbi, abia fatati), scos sfecla de zahar (exclus datul cu spitul), cules de struguri (maini negre si lipicioase). Pranz cu sandvisuri din parizer prajit, branza si mere

Cand ne schimbam pentru ora de sport, ciorapii flausati (ideal cu trei dungi). Maieurile de plasa chinezesti, vopsite si purtate peste tricou de alta culoare. Ceasurile Raketa. Aparatele foto Smena. Apa minerala Aurora, cu sedimente („e buna, are fier, minerale…”). Tigarile Cismigiu (Kent-urile romanesti care va sa zica). Frucola vs. Brifcor vs. Zmeurata. Patinele cu rotile (patru, ca la masina). Pungile de un leu. Serialul „Liniile maritime Onedin”. Cupa Campionilor Europeni. Dumitru Prunariu. „Povestiri istorice” vs. „Legendele Olimpului”. Winnetou vs. Old Shatterhand. Caciulile rusesti din blana de iepure. Caciula de dama tip „burlan”, jambierele multicolore, mania tricotatului.

Comentati?