Cele mai bune restaurante din lume – ep.3

Chez Dominique

Cu un interior minimalist alb si rece cum e iarna in Helsinki, acest nou restaurant din centrul orasului a dus bucataria finlandeza la un cu totul nou nivel. Exuberanta bucatarului-sef – si patron in acelasi timp – Hans Välimäki, designul colorat al farfuriilor, alaturi de designul restaurantului sunt menite sa surprinda la fiecare fel. Cu accente nordice topite de cep (un soi de ciuperci, nu foarte usor de cultivat, din aceeasi clasa cu trufele), blinis (un tip de clatite), smantana, sfecla si afine, trufe, porumbei de Anjou si branza Roquefort, a creat un stil nordic/frantuzesc propriu doar lui. Abilitatile sale pot fi explorate cu ajutorul a patru, sase, sapte sau chiar noua meniuri surpriza, meniul Välimäki sau cel de degustari, toate acompaniate de vinurile ce li se potrivesc.

La cuptoare: Hans Välimäki
Ce se spune: „El este Seful sefilor.” Festivalul Eat & Joy – Eeropekka Rislakki
Meniu nou anul acesta: Bulgare de zapada – un „bulgare de zapada” de iarna proaspat, umplut cu menta si afine
Nu multi stiu ca: atunci cand Gordon Ramsay a venit in vizita, tot personalul, chiar si cei ce erau liberi, au insistat sa vina la munca.

Adresa: Rikhardinkatu 4, 00130 Helsinki, Finlanda
Telefon: +358 (0)9 612 7393, www.chezdominique.fi


Charlie Trotter’s

Charlie Trotter este un adevarat erou al orasului Chicago, si asta perfect meritat. Fundatia sa de Educatie Culinara a strans peste un milion de dolari pentru burse de gastronomie, iar restaurantul sau a jucat rolul de gazda pentru eroii orasului – pompieri, voluntari pentru adaposturi si Departamentul de Politie al orasului Chicago. Restaurantul este el insusi o legenda. 21 de ani de existenta si inca dicteaza mersul gastronomiei, oferind trei meniuri de degustari diferite zilnic. Felurile sunt usoare, dietetice, ferindu-se de unt si frisca in favoarea otetului aromatic, a piureurilor, supelor si veti gasi adesea incantatoare influente asiatice, cum ar sunt ficatul de somn cu Ponzu (un sos folosit in bucataria japoneza) sau stridiile Kumamoto cu alge marine si ridiche murata.

La cuptoare: Charlie Trotter si Matthias Merges
Ce se spune despre ei: „Acesta este un restaurant, asa cum Cape Canaveral este un aeroport.” Chicago Magazine.
Meniu nou anul acesta: Anghinare coapta cu unt de alune de pamant, ansoa albe si fagure
Nu toata lumea stie ca: prin programul de excelenta al bucatarului-sef Trotter, peste 1.000 de elevi de liceu din Chicago au trecut pragul restaurantului.

Adresa: 816 West Armitage Chicago, Illinois 60614, USA
Telefon: +1 773 248 6228, www.charlietrotters.com


Chez Panisse

Alice Waters a fost inaintea timpului sau cand a deschis Chez Panisse in Berkeley, California in 1971. Local, sezonier, standard pentru atat de multe restaurande de pe intreg globul astazi, schimba patru meniuri diferite in fiecare zi. A manca in intimitate, in apropierea sufrageriei este ca si cand esti invitat la cea mai tare cina din lume. Ingrediente organice, meticulos obtinute de la o retea de 60 de furnizori locali, sunt lasate sa „cante” in farfurii nu lipsite de sens ca gratar fiert si innabusit de porc cu sos de Muscat, piuree de cartofi si Chanterelle (soi de ciuperci).

La cuptoare: bucatarul-sef Jean-Pierre Moullé
Ce se spune despre ei: „Probabil ca nu exista restaurant in America ce ar fi putut sa faca mai mult piata fermierilor asa cum au facut-o Alice Waters si al sau Chez Panisse.” Russ Parsons, Los Angeles Times.
Meniu nou anul acesta: Salata de crab Dungenesscu lamaie Meyer Lemon si chimen dulce.
Nu multa lume stie ca: Alice Waters vinde propria sa marca de cereale pentru micul dejun numite Café Fanny Organic Granola

Adresa: 1517 Shattuck Avenue, Berkeley, California 94709, USA
Telefon:+1 510 548 5525,www.chezpanisse.com


Le Calandre

Cand un restaurant ofera o sticla de Dom Perignon 1995 la £5,750 pe vasta sa lista de vinuri, poti fi sigur ca ai de-a face cu adevarata calitate. Acesta este cu siguranta cazul cu Le Calandre, o bijuterie culinara situata in satul italian Sarmeola di Rubano, langa Padova. Hotarat o afacere de familie – cu fratii Massimiliano si Raffaele Alajmo in bucatarie si respectiv la intampinarea oaspetilor – meniurile gustoase prezinta bunatati ca inghetata de Gorgonzola cu ardei iute, si pudra de zmeura, tentand discernamantul celor ce vin sa ia cina de peste tot din lumea larga.

La cuptoare: Massimiliano Alajmo
Ce se spune despre ei: „Massimiliano Alajmo este Mozart-ul cuptoarelor de gatit. Nici un alt bucatar-sef nu a urcat la o astfel de inaltime profesionala la o varsta atat de frageda.” Paolo Marchi, critic gastronomic italian.
Meniu nou anul acesta: carne de vita tocata manual usor asezonata cu sos de oua cu trufe.
Nu multi stiu ca: Alajmo a creat cate o noua versiune a desertului sau Il Gioccolato in fiecare an incepand cu 2003. Reteta fiecarui desert este pusa deoparte pentru ca niciodata sa nu mai fie folosita la altceva.

Adresa: Le Calandre, Via Liguria 1, 35030 Sarmeola di Rubano, Italia
Telefon: +39 04 96 30303, www.calandre.com


Die Schwarzwaldstube

Die Schwarzwaldstube, adanc in inima Padurii Negre, este perfect localizata pentru brand-ul bucatarului-sef Harald Wohlfahrt, cu un amestec de drupe, fragi si ciuperci din zona inconjuratoare, dar si cu resurse si ingrediente de lux din Franta aflata la doar o ora departare de granita. Restaurantul este renumit nu doar pentru ispititoarea bucatarie ci si pentru serviciul sau ireprosabil. Fermecatoare, eleganta, parca facuta de aceeasi mana (modelata parca fara sudura), echipa condusa de Ansgar Fischer, a castigat an, dupa an, dupa an, premiul pentru cea mai buna servire. Absolut meritat.

La cuptoare: Harald Wohlfahrt
Ce se spune despre ei: Wohlfahrt este un bucatar sef ce cunoaste gastronomia sub toate formele ei. Frankfurter Allgemeine Zeitung
Nu multa lume stie ca: urmatoarea incercare a lui Harald Wohlfahrt este trimiterea mancarii sale in spatiu; el ii va hrani pe astronautii Statiei Orbitale Internationale. Meniul, ce va fi ridicat (si la propriu si la figurat) in Martie 2009, include obraji innabusiti de vitel, compot de prune cu anason si supa de cartofi cu carnati in sange.

Adresa: Hotel Traube Tonbach, 72270 Baiersbronn im Schwarzwald
Telefon: +49 (0)7442 492665; www.traube-tonbach.de


Comentati?