Anca Parghel ne-a parasit

Astazi dimineata la Spitalul Judetean din Timisoara, a incetat din viata Anca Parghel. „… Si dansez de-mi rup pantofii, singura, acasa, sau cu prietenii, oriunde. Ma simt minunat si ma intreb: „Unde a fost fata asta pana acum? Ca tare-mi place de ea!”.

Cum a putut sa dispara un om cu un astfel de tonus?! Asa vorbea despre ea insasi: „Esti cea mai grozava! Tot ce ti-ai pus astazi pe lista ai sa faci pana la sfarsitul zilei! Nu te superi pe nimeni si iubesti pe toata lumea!”. Ma iubesc si pe mine si ma iert pentru greselile trecute. Ce rost mai are sa ne otravim cu vini reale sau inventate? Trecutul a fost, nu mai poate fi schimbat. (…) De altfel, nu ma plictisesc deloc, am ce face, slava Domnului! Retete de viata frumoasa? Cant, dansez si rad, si pe toate le fac cu mare pofta! Imi place sa am multa lume in jur, cu care sa vorbesc si sa rad mereu. Si pe Dumnezeu aproape, pe care-l chem prin rugaciune, nesmintit, dimineata si seara, si la orice lucru pe care-l incep. Dorm bine, somnul este marele meu lux: opt ore pe noapte, pentru ca stiu ca atunci cand ies din asternut, pentru saisprezece ore sunt la turatie maxima. Vreau sa fac toate lucrurile in viteza, si sa le fac bine.”

Poate ca moartea nu este cel mai rau lucru ce ni se poate intampla … Sa-i fie somnul lin si tarana usoara!!

Avea DOAR 51 de ani.
După Liceul de Muzică din Iaşi, a studiat la Conservatorul de Muzică din Iaşi; şi-a dat licenţa cu lucrarea „Charlie Parker un geniu al improvizaţiei”.

Până în 1989, a predat canto, pian şi improvizaţie la Liceul de Muzică din Suceava, în Bucureşti la Conservator, în Belgia, Bruges, Namur „La Marlagne”, în Germania (Honnover, Ravensburg, Leipzig Conservatory, München, Oldenburg), în Marea Britanie (Silsoe and Cleolaine Workshops) şi în Republica Moldova (Chişinău). De-a lungul carierei a cântat alături de muzicieni români ca Johnny Raducanu, Mircea Tiberian, Garbis Dedeian, dar şi cu nume celebre din jazz-ul mondial (Billy Hart, Archie Shepp, Larry Coryell, Jean-Louis Rassinfosse, Phillipp Catherine, Marc Levine, Claudio Roditi, Thomas Stanko, Ricardo Del Fra, Stephane Galland, Jon Hendricks Band, Klaus Ignatzek etc.). Si-a continuat activitatea la catedră (profesor de jazz vocal la Brussels Royal Conservatory Of Music Lemmens Music Conservatory, Belgium) şi pe scenele de jazz din Belgia, Germania, Olanda în formule de trio, cvartet sau cvintet.

Comentati?