Nobody Grows Old

„Nobody grows old merely by living a number of years. We grow old by deserting our ideals. Years may wrinkle the skin, but to give up enthusiasm wrinkles the soul” by Samuel Ullman (foto: Kashif Mardani)

Nimeni nu imbatraneste doar traind un numar de ani. Imbatranim renuntand la idealurile noastre. Anii poate ca incretesc pielea, dar doar cand te paraseste entuziasmul (sau cand tu renunti la el) abia atunci se rideaza de fapt si sufletul. Tineretea nu este o perioada din viata ci este o stare de spirit. Nu este o chestiune de obraji rosii, buze rosii si genunchi supli. Este un chestiune de dorinta; de calitatea imaginatiei; de vigoarea emotiilor; este prospetimea izvoarelor adanci ale vietii.

Tineretea este predominanta tempermentala a curajului asupra timiditatii, apetitul pentru aventura fata de o viata linistita. Acest lucru de multe ori exista intr-un barbat de 50 de ani, mai mult decat intr-un tanar de 20 de ani. Nimeni nu imbatraneste doar pur si simplu traind un anumit numar de ani; oamenii imbatranesc cand isi parasesc idealurile.

Anii poate ca rideaza pielea, dar cand renunti la entuziasm atunci ti se rideaza sufletul. Grija, indoiala, lipsa de incredere in tine insuti, frica si disperarea, acestea se transforma in ani lungi, lungi, care iti pleaca fruntea si aduc spiritul in crestere inapoi la pamant. Indiferent daca ai 70 sau 16 ani, exista in fiecare inima o iubire pentru minuni; dulcea uimire uitandu-te la stele, lucruri stralucitoare si ganduri; neinfricata provocare a evenimentelor, apetitul nesecat de copil pentru ceea ce urmeaza si bucuria jocului de-a viata. Esti la fel de tanar pe cat iti este credinta, la fel de batran cat iti e frica; la fel de tanar ca speranta ta, la fel de batran ca disperarea ta. In centrul inimii tale exista o statie radio. Atata timp cat primeste mesaje despre frumusete, speranta, bucurie, grandoare, curaj si putere de la pamant, de la oameni si de la infinit, atat de mult timp ramai tanar. Cand toate conexiunile sunt la pamant si centrul inimii tale este acoperit de pesimism si cinism, atunci imbatranesti intr-adevar!

Comentati?