Origami – export cultural japonez

dragon-origamiOrigami este arta plierii hartiei in modele de creaturi, obiecte sau forme decorative abstracte. O data concreta pentru inventarea artei impaturirii hartiei nu este cunoscuta. Unii istorici spun ca ar fi fost inventata chiar dupa aparitia hartiei in 105; hartia fiind adusa in Japonia de calugarii budisti in secolul VI. Unele modele de origami au fost introduse in ceremonialele religioase shintoiste.

Pentru ca tehnicile si modelele se transmiteau pe cale orala, o multime dintre ele s-au pierdut. Primul manual despre arta origami a aparut in 1797 – „1000 de cocori”, publicat de Senbazuru Orikata. In 1845 a aparut o enciclopedie ce aduna intre coperti modele traditionale japoneze.

Vreme indelungata origami a fost doar o forma de petrecere placuta a timpului; mai tarziu, prin anii ’30, a devenit o disciplina scolara. Pe de alta parte, dupa un scurt declin, prin 1950, origami a avut o perioada de reabilitare. In ultima vreme, arta origami s-a modernizat si face apel la noi domenii ale stiintei, cum ar fi psihologia. Astfel, valoarea educativa a artei origami a fost din nou recunoscuta si se intreprind numeroase actiuni pentru popularizarea ei.

In elaborarea unei lucrari origami procesul insusi de impaturire e tot atat de important ca si opera finala. Forma hartiei folosite este, de obicei, patrata, dreptunghiulara, triunghiulara, pentagonala sau hexagonala; pentru lucrari speciale se poate folosi si cea taiata circular. Dimensiunile hartiei difera: cea mai obisnuita este de 2,5 cm; foarte des folosita e dimensiunea de 15-20 cm, iar pentru origami mari, 5 m. Culorile sunt alese pentru a fi adecvate temei respective.

Origami este o arta migaloasa, care necesita rabdare si atentie din partea autorului, deoarece o simpla greseala in plasarea unei impaturiri poate altera imaginea piesei obtinute. Barza si broasca au devenit capodopere ale artei origami traditionale japoneze, deoarece au o dragalasenie neschimbatoare si o prospetime care dainuie. Cocorul, in arta origami, este foarte cunoscut si indragit de poporul nipon datorita credintei populare potrivit careia celui care reuseste sa impatureasca o mie de cocori i se indeplineste o dorinta.

Povestea primului clip este cea a brand-ului japonez de articole de sport ASICS. Filmuletul a castigat Grand Prix-ul Eurobest, aur la festivalul de la New York, aur la London International Awarts, argint la Clio in Miami si de doua ori bronz la ADC Germany. Autorul creatiilor origami: Sipho Mabona.

Al doilea clip este o poveste de dragoste spusa cu ajutorul hartiei: Dreaming of your love (de Tony Williams); creatiile sunt deasemenea semnate Sipho Mabona.

Comentati?