Mita Biciclista a existat cu adevarat

mita-biciclista Versuri deocheate, nascute in serile bete petrecute la crasmele parfumate din plin cu tutun ieftin. „Coana Mita Biciclista a cazut si…” si ce a patit? N-a patit nimic. Dupa o viata atat de tumultuoasa, s-a stins incet-incet intr-o casa declarata astazi „monument de arhitectura, stil baroc”. Cine-i Mita Biciclista? Aceasta doamna nu este o fantezie a bucurestenilor si nici o legenda, ci ea chiar a existat. De fapt, Mita este Maria Mihaescu, ramasa in istorie drept prima femeie din Romania care a mers pe bicicleta si in special pe Calea Victoriei.

Maria Mihaescu, s-a nascut in 1885, la Ditesti, judetul Prahova. Renumele de „biciclista” si l-a castigat in anul 1898, cand ziaristul George Ranetti, redactor-sef la revista „Furnica”, amorezat de ea, a observat-o intr-una din plimbarile ei cu bicicleta pe Calea Victoriei. Evident, Mita l-a refuzat, iar acest lucru l-a enervat de Ranetti, care a poreclit-o „Mita Biciclista”.

miza Maria era o femeie frumoasa, nu prea inalta (cam 1.60 m), cu parul blond tuns scurt si cu ochii verzi – albastri. Ea a fost curtata de multi barbati celebri: Nicolae Grigorescu (trecut de 50 de ani), Octavian Goga sau regele Ferdinand. El i-a daruit casa de langa Piata Amzei, casa cu doua corpuri, ce-i poarta numele. Chiar regele Manuel al Portugaliei a cerut-o de nevasta, dar ea a refuzat. A ramas fidela amorului pentru dr. Nicolae Minovici, parintele societatii „Salvarea“.

TANTI_MITA,_BICICLISTA_tb_100Mita a fost prima femeie care s-a plimbat cu bicicleta, pe Calea Victoriei, imbracata in pantaloni. Avea ghidon de argint si o cascheta de matase, infasurata in voal alb, din care rasareau incrucisate doua ace mari, a la madame Butterfly. De altfel, viata de lux nu-i era straina Mitei, deoarece ea detinea: o trasura, o masina coupe, slugi, nu putea sa manance decat la Athenee Palace si sa-si vopseasca parul la cel mai chic coafor de pe Calea Victoriei.

Nici in momentele cand o ducea prost cu banii nu se lasa mai prejos: ea isi trimitea barbatul, pe generalul Dumitrescu, la cersit, la un magazin alimentar de pe strada Mendeleev, imbracat saracacios, ca apoi sa cineze la Athenee Palace.

De asemenea, Coana Mita a fost prima femeie care s-a balacit in mare, imbracata intr-un costum de baie considerat sumar, pentru ca toata lumea, la acea vreme, facea baie in halat. Acest fapt a determinat o interventie a unui sef de post care a inceput sa fluiere precipitat ca ea sa iasa din apa. Mita s-a dus imperturbabila la politist, l-a lovit cu umbrela de plaja si l-a intrebat curioasa „de ce suiera”.

Asadar, Maria Mihaescu a fost o excentritate la vremea respectiva, ce va ramane mereu in istorie, ca prima femeie care s-a plimbat pe bicicleta.

(sursa materialului:Wikipedia)
UPDATE:
Fotografia casei Mariei Mihaescu apartine www.bucurestiinoisivechi.blogspot.com unde mai puteti dealfel gasi si alte fotografii ale unor cladiri mai mult sau mai putin celebre din Bucuresti, dar cel putin la fel de frumoase.

6 comentarii pe “Mita Biciclista a existat cu adevarat

  1. woody, ciocanitoarea buclucasa

    - Edit

    Reply

    ce caracteristici speciale? nu zic ca trebuia sa imi dati bani pentru poza, ar fi absurd, dar era elegant sa fi pomenit de unde a fost luata.

  2. Sigur ca asa era elegant, cum de altfel am procedat cu Wikipedia de unde am luat informatiile; numai ca fotografia in cauza era pe cel putin vreo patru adrese web diferite la momentul cand am scris postul; ca si acum de altfel … doar primele doua: pe „rdi-board” si „inpolitics”;

    Cand vorbeam de caracteristici speciale, ma gandeam la faptul ca fotografiile dvs.de pe site sunt semnate (lucru perfect normal, pentru ca va apartin). Imi cer scuze pentru neintelegere si voi pune un update la articol.

Comentati?