Cum camuflam o uzina

Cum camuflam o uzina

Am gasit aceste fotografii pe net, si m-au uluit. In anii ’40, in timpul razboiului, Lockheed Air Terminal din Burbank nu era doar principalul aeroport al Los Angeles-ului, ci si o importanta uzina ce producea avioane de razboi de la P-38 la bombardierele B-17.

Localizat intr-un oras de pe coasta de vest, a fost considerat vulnerabil in fata bombardierelor japoneze. Si pentru a nu fi nevoiti sa mute intreaga uzina, cei din Lockheed au luat o decizie pe care unii ar putea-o considera cam drastica: au ascuns-o privirilor. Puteti vedea mai jos fotografia aceleiasi uzine, luata – mai mult sau mai putin – din acelasi unghi:

Ceea ce erau piste, hale de productie, terminale si parcari intinse arata de sus, precum nimic mai mult decat o zona de case de-a lungul unor campuri cu lucerna.

Pe sub „campuri”, treaba a continuat fara probleme, ca de obicei:

Principala fabrica de la Lockheed impreuna cu pistele si parcarile sale au fost transformate in lanuri de verdeata si casute fiind acoperite cu o plasa de camuflaj ca cele care sunt folosite de armata sa-si camufleze prezenta. In plus, un sistem extins de fum a fost instalat pentru a ascunde si mai bine fabrica.

Gandindu-ne la toate posibilitatile de astazi – scanere, scuturi, radare sau mai stiu eu ce alta minune tehnica – am fi tentati sa spunem ca solutia lor a fost o joaca, insa cred ca o concluzie decenta se impune: uneori, simplu e mai bine.

Comentati?