Gheata si ultimul ei negustor

Oamenii nu duc dorul cuiva ori a ceva decat dupa ce pierd acel om ori acel lucru.

Pe vremuri, singura modalitate de a pastra alimentele era tinerea lor la rece cu ajutorul unor bucati mari de gheata; era stransa in timpul iernii si stocata in pivnite – „frigiderele” casnice din gospodarii – si in ghetarii. O meserie riscanta – cea de taietor de cuburi mari de apa in aceasta stare de agregare – pentru ca gheata era adunata de pe lacurile inghetate, taiata cu fierastraie manuale si carata cu roaba sau caruta in orase. Astazi, cand avem frigidere uriase, camere frigorifice, lazi si cutii (pentru uzul casnic) activitatea asta pare o pacaleala sau ceva extrem de exotic. Doar Asia o mai foloseste prin Vietnam, India, chiar si in Japonia pentru vanzatorii ambulanti de bauturi racoritoare.

Pentru mai bine de 50 de ani Baltazar Ushca a adunat gheata de pe Mount Chimborazo din Ecuador. Fratii sai, ambii crescuti ca negustori de gheata, s-au retras de multa vreme de pe munte. O poveste despre schimbari culturale si felul in care te poti adapta la ele. Un frumos si demn portret, o poveste excelenta! (sursa foto: shutterstock)

Coordonate tehnice:
Regia: Sandy Patch; Producatori: Jeremy Yaches si Rodrigo Donoso; Editor: Josh Banville; Supervising Editor: Jeremiah Zagar; Muzica: Andes Manta.

2 comentarii pe “Gheata si ultimul ei negustor

 1. Costica Jurubescu

  - Edit

  Reply

  Toate postarile tale sunt frumoase si/sau interesante, unele sunt superbe. Aceasta mi-a placut mult ! Multumesc pentru tot !

  1. Multumesc. Nu chiar toate, stiu eu, dar unele sunt de-a dreptul minunate, stiu 🙂 Sunt de-o arogantaaaaa …

   Dar chiar multumesc mult pentru aprecieri si filmuletul asta mi-a placut foarte mult.

Comentati?