Gheata ca arta

melting men 2Mii de sculpturi de gheata lasate sa se topeasca in soare, ca semnal de alarma pentru schimbarile climatice de la poli – O mie de oameni in miniatura s-au topit incet in soare intr-o piata din Berlin intr-un efort de a atrage atentia asupra topirii ghetarilor in Groenlanda si Antarctica.

Artista braziliana Nele Azevedo a sculptat figurine de gheata si le-a plasat in toamna lui 2009 pe treptele Pietii Centrale Gendarmenmarkt unde au fost lasate sa se topeasca circa jumatate de ora, ca parte a unui proiect al Fondului Mondial pentru Natura. Temperatura la Berlin a fost in acea zi de Septembrie 2009 de 23 grade C iar opera ei de arta a durat pana cand ultimul omulet s-a topit in caldura soarelui.

melting men

Sculptura, numita „Melting Men”, a fost creata pentru a sublinia ca avertizarile legate de topirea ghetarilor sunt reale si ca aceasta ar putea creste din ce in ce mai mult, ajungand la mai mult de 3.3 picioare pana in 2100. Grupul avertizeaza ca incalzirea zonei Arctice va schimba vremea in diferite parti ale lumii si va creste nivelul efectului de sera in atmosfera.

melting men 3

Din 2005, Azevedo isi instaleaza omuletii de gheata in diferse tari de pe glob. Desi initial munca i-a fost criticata, ecologistii din toata lumea i-au adoptat intr-un final opera ca fiind arta in schimbarile climatice.

melting men 4
Ice ice, baby: Mia de omuleti ai Nele-ei Azevedo s-au topit in 30 minute

Cand a fost intrebata daca este (sau a fost) o activista a mediului, Azevedo a declarat pentru greenmuze.com: „Nu. Sunt un artist, maestru al artelor vizuale la Universitatea din Sao Paolo. Aceasta munca a fost conceputa ca o vedere critica asupra monumentelor istorice oficiale. Asa cum citirea si interpretarea unei opere de arta este deschisa tuturor, sunt fericita ca arta mea poate vorbi despre probleme urgente ce ne ameninta existenta planetei. Proiectul a inceput cu figurine solitare, iar mai tarziu mai multe mici sculpturi de gheata au fost plasate in spatii publice in mai multe orase. Memoria este inscrisa in imagini fotografice si folosita in comun de toti. Nu este rezervata marilor eroi sau marilor monumente.”

melting men 5

Comentati?