Pasari de noapte la Paris

Pana in 28 Ianuarie 2013 unul din pictorii reprezentativi americani ai mijlocului secolului 20 este expus la Grand Palais din Paris: Eduard Hopper.

Tabloul din 1942, Nighthawks, este fara indoiala cea mai faimoasa opera a sa si a devenit emblematic pentru singuratatea vietii in anonimatul oraselor americane. Dar succesul acestui tablou al lui Hopper a avut doua „taisuri”, acesta eclipsandu-le pe toate celelalte. Aceasta retrospectiva incearca sa corecteze inechitatea, insa ironic, Nighthawks este tabloul de pe coperta catalogului expozitiei.

Hopper a studiat la New York School of Art. A facut trei calatorii la Paris in anii sai de formare ca artist studiind impresionistii si post-impresionistii precum Pissarro, Manet si Degas, desi pictura care-i placea cel mai mult era cea a lui Rembrandt. A fost deasemenea considerat a fi simbolist romantic si formalist, in functie de cel cu care vorbesti.

Tablourile lui Hopper, cu puternicele lor linii geometrice si culorile clar definite, prezinta o imagine nesentimentala a vietii americane. Opera sa l-a inspirat pe regizorul Alfred Hitchcock, ce si-a modelat casa din Psycho dupa tabloul lui Hopper.

Comentati?