Femeile sunt eroine

womenareheroes1Fara gluma! Oricine are o mama, o bunica, o sora stie ca femeile sunt eroine. Dar „fotograficianul” JR vrea sa ne fie foarte clar acest lucru. Iar noi cred ca suntem (sau vom fi) cu totii de acord. Trebuie sa-i vedeti opera ca sa imi dati dreptate si ca sa va explicati si cuvantul inventat: fotografician. Proiectele lui nu sunt absolut deloc obisnuite. In urma cu doi ani a ales ca-i plac ochii, si a umplut Parisul cu ochii lui.

Ah nu! Nu ai lui, proprii si personali, ci ochii femeilor cunoscute de el in calatoriile in jurul lumii, de la Rio si pana in Cambodgia. Ochi ce vorbesc despre greutati de nedescris. Ochi ce au supravietuit violentei zilnice, razboaielor si discriminarii.

womenareheroes3
El „paveaza” cu ochii sai (si doar ocazional corpurile intregi) pereti in diferite orase de ani intregi, iar expozitia de la Paris a marcat prima data cand au fost reunite toate intr-un singur oras.

womenareheroes4
Epozitia, gandita ca un show, a fost conceputa ca un tur al Parisului in aer liber, facut la pas, cu bicicleta sau cu vaporul pe Sena. Mai toate imaginile au fost lipite in jurul Insulei Saint-Louis, si la fiecare oprire, vizitatorii au putut suna la un numar gratuit folosind mobilul personal pentru a afla povestile din spatele ochilor. Desteapta idee!

womenareheroes6
Intre timp JR a transportat o casa din vechea favela din Rio la Pavillion de l’Arsenal, unde a gazduit o instalatie video ce a proiectat si filmele acestor proiecte. Vizitand pagina sa (http://28millimetres.com/women/?ke) veti afla mai multe amanunte despre tot ce face JR. Eu va voi arata astazi doar o parte din fotografiile sale dupa un scurt film.

Expozitia este „deschisa” pana pe 2 Noiembrie.

Comentati?