Ultima Danaida a lui Brancusi

Piesa saptamanii – Ultima Danaida a lui Brancusi

La un pranz privat, urmat de o vizionare la birourile Christie’s din New York de saptamana trecuta, jurnalistilor de arta li s-a oferit sansa de a arunca o ultima privire asupra pieselor principale ale precedentei nopti, cea a vanzarii impresionistilor si artistilor moderni, in mod traditional una din cele mai mari din an. De data aceasta Christopher Eykyn, co-sef al departmentului, a ales sa le arate o singura piesa: Danaida lui Constantin Brancusi.

Si e foarte simplu de inteles de ce. Cu o noapte in urma, chiar de ziua lui Brancusi „Danaida” s-a vandut cu $18.159.500, un record mondial pentru artist dar si pentru o sculptura scoasa la licitatie.

„Licitatia din aceasta seara a fost un inceput exploziv si incitant pentru sezonul de primavara” a declarat Christopher Burge, presedinte de onoare al Christie’s America.

„Sunt numai 7 mulaje de bronz ale „Danaidei” care este in general considerata a fi una din cele mai importante lucrari timpurii ale lui Brancusi” spune Eykyn. „Este deasemenea una din cele numai trei ce au fost aurite. Celelalte doua sunt la Pompidou in Paris si la Muzeul National de Arta din Bucuresti”. A fost deasemenea ultima ce s-a aflat in detinere privata. Celelalte mulaje se afla la Kunstverein, Winterthur, Elvetia; la Muzeul de Arta din Philadelphia; la Tate Gallery din Londra si la Scoala de Design din Rhode Island. Ca rezultat, licitatia pentru piesa ce a fost conceputa in 1913 a fost in mod particular una extrem de alerta.

Sculptura este un portret bust al muzei maghiare a lui Brancusi, studenta la arte, Margit Pogany. Asa cum a subliniat si Eykyn, este una din precursoarele mai tarziei miscari Art Deco, incorporand elemente de sculptura archaica greaca gasite in multe din lucrarile lui Brancusi din acea perioada. Este unul din primele exemple ale simplitatii si puritatii ce caracterizeaza lucrarile lui de mai tarziu, inclusiv faimoasa „Bird in Space”/Pasarea in spatiu. Aceasta „Danaida” a fost achizitionata de catre colectionarii Eugene si Agnes Meyer, ce au vazut-o prima data la Alfred Steiglitz’s Photo-Secession Gallery in New York, unde Brancusi a expus-o in 1914.


Eugene Meyer fost proprietar al „The Washington Post” si bunicul actualului Presedinte si Director Executiv Donald Graham, a fost unul din primii patroni ai lui Brancusi.

In mitologia greaca, Danaidele erau cele 50 de fiice ale Regelui Danaos din Argos, ce era in conflict cu fratele sau Aegyptos, tata a 50 de baieti. Pentru a aduce pacea intre frati, Aegyptos si-a trimis fiii sa le ceara in casatorie pe Danaide.

In ciuda gestului, Danaos le-a poruncit fiicelor sale sa isi omoare mirii in noaptea nuntii, ceea ce acestea au si facut. Toate, mai putin una. Ca urmare a crimelor lor, Danaidele au fost condamnate sa mearga in Infern, si sa suporte o penitenta fara sfarsit. Cea care a refuzat a devenit un simbol al virtutii si sursa de inspiratie pentru sculptura lui Brancusi. (foto: Forbes via Chriestie’s)

Comentati?