Cititul in kilometri

Designerul David Garcia a creat o biblioteca circulara ce poate fi folosita deci atat pentru depozitarea cartilor cat si ca mijloc de transport.

ARCHIVE II este un raft circular sub forma de roata ce functioneaza si ca biblioteca nomada, iar utilizatorul poate calatori cu propria sa carte … am vrut sa spun carti. Cand faceti o pauza de citit, raftul foloseste si ca spatiu de meeting sau inspiratie, generand un efect acustic special pentru cititorul aflat in interiorul „rotii”.

Seria „Arhive” a fost expusa la Spectacolul Academiei de Arta Regala Daneza in toamna lui 2005 cu sprijinul Agentie Daneze de Arta si in 2007 la Traneudstilling. In prezent Archive II este detinuta si prezentata la Biblioteca Universitatii din Roskilde.

Seria „Arhive” se refera la investigatii asupra spatiului si cartilor. Punctul de plecare il reprezinta densitatea si micro spatiile si o serie de relatii traditionale dintre om si carti. Colectiile private au existat de secole, insa daca puneti asta alturi de un comportament nomad, contradictii curioase pot aparea; aceasta este aria de studiu a Archive II. Cum poate calatori un individ cu propria sa biblioteca, stiut fiind ca filele legate in tre coperti nu sunt chiar usoare? Si cu totii ne-am lovit de asta macar atunci cand ne-am mutat. Archive II este o biblioteca nomada, un sistem de transport si un spatiu intim. Inspirata din bibliotecile antice ce calatoreau in Extremul Orien, ce vizitau curti regale si orase, Archive II transforma biblioteca intr-un spatiu personal, in care cititul si mersul coexista ca si refugiu si transport.

Archive I este o biblioteca grea aflata in echilibru, scaunele cititorilor fiind ridicate propportional cu cantitatea de carti din rafturi.
Archive II este biblioteca circulara pentru colectionarul nomad, permitandu-i celui ce o foloseste sa intre in interiorul rotii si sa plece cu jumatate de tona de carti.
Archive III este un stand cu carti cenzurate, acestea inchizandu-se brusc daca cineva se apropie de standul de citit.

“Ca si copil, am fost familiarizat cu cartile de un vechi prieten al familiei. N-am cunoscut pe nimeni care sa fi citit atat de multe carti, sa-si aminteasca atat de multe titluri, citate sau autori asa cum o facea el. Multi ani mai tarziu, cand studiam la universitate, il sunam deseori pentru sugestii de bibliografie in cele mai variate subiecte. Ne intalneam adesea intr-o cafenea ori in parc, iar curiozitatea mea a crescut in timp. Oare cum arata biblioteca lui? Mi-l imaginam avand camere nesfarsite pline cu rafturi cu carti. In final, intr-o zi, l-am convins sa ne intalnim la el acasa, si spre marea mea dezamagire nu existau carti la vedere. Nerabdarea mea a preluat controlul si l-am intrebat unde isi pastreaza toate cartile? „Nu detin decat cartea ce o citesc in acest moment” mi-a raspuns. „Cand termin de citit o carte, ies la o plimbare, aleg un strain din multime si-i ofer lui cartea”.

La fiecare 30 de secunde in lume este publicata o carte.
In medie o publicatie tipareste 5.000 de copii.
In fiecare minut 10.000 de carti sunt trimise spre tiparire.
Un cititor in medie poate citi 240 de cuvinte pe minut.
O carte de 300 de pagini iti ia in mod normal 9 ore pentru a o citi, non stop.
Daca citesti in timp ce mergi, poti citi o carte in 43 de kilometri.
Daca citesti in timp ce mergi, fii atent la semafoare!

Comentati?