Artistul ce nu va avea propria expozitie

Desi este un artist cu opere impresionante, si toata lumea ii iubeste creatiile, nu va avea niciodata propria expozitie in care sa expuna cele mai bune lucrari ale sale. Lumea il stie dupa „numele de scena” mai degraba decat dupa cel din actul de identitate: el este Peter Donnelly si i se spune Sand Dancer. Danseaza pe nisipul ud al plajelor din Noua Zeelanda doar cu un simplu bat si o grebla, dar avand ceva mult mai de pret: darul vederii de ansamblu. Creeaza elaborate opere de arta in nisip. Si sunt extrem de bine realizate! Peter Donnelly este ultimul dintre artistii strazii. Lumina palida, inainte ca mareea sa revina si sa spele mirajul de la tarm … trebuie sa fii foarte norocos sa te afli acolo sau foarte rapid (in caz ca te anunta un prieten) ca sa-l prinzi pe dansatorul nostru creandu-si operele pe plaja.

Oamenii vin din toata lumea sa-l vada executandu-si operele de arta pe plaja din New Brighton din Noua Zeelanda. Concurand cu torentul, Peter are doar 3 ore sa-si termine fiecare opera inainte ca primul val sa o spele. Datorita marimii operelor sale, el nu-si poate vedea rezultatul muncii sale de la nivelul solului. Nu foloseste schite, diagrame sau planse. Acest om isi petrece intreaga viata creand opere de arta, desenate pe plaja, care sunt spalate – adica dispar – in fiecare zi.

Opera lui Donnelly, complicata, bogat ornamentata si uneori chiar ezoterica, din ultimii 10 ani, numara peste 7.800 de lucrari. „Lucrarile complicate ale lui Peter arata ca si cand a avut nevoie de zile intregi ca sa termine una singura, dar de fapt, le face in mai putin de 4 ore, iar ele dureaza pana apare primul val al mareei. Si sunt cu atat mai impresionante pentru ca de la nivelul solului, Peter nu le poate cu adevarat „vedea”, ci doar … simti, traieste ceea ce face” spune Phil Keoghan, gazda bine-cunoscutului reality-show “The Amazing Race”.

„Este aproape ca un dans, e ca si cand esti de-a dreptul conectat cu locul in care esti, esti captivat de moment,” ii spune Phil lui Peter. „Trebuie sa treci prin asta … ca artist,” explica Donnelly. „Este ca o vindecare, ca o exteriorizare a dragostei ce apare . . . Devin emotional uneori.”

Pe masura ce zilele trec si munca sa devine tot mai elaborata, multimea se aduna … in jur de 200 de persoane odata, si sta tacuta in jurul lui, sau gaseste locuri mai inalte de unde-l poate privi din alta perspectiva in timpul creatiei sale. Dupa 4 ore, privindu-i cu atentie fiecare miscare, opera e completa si ei pot sa-l aplaude, in timp ce primul val deja transforma in amintire ceea ce ei tocmai recompenseaza.

„Ei bine Peter, valul tocmai se rostogoleste peste munca ta,” ii spune Phil. Iar Peter este departe de a fi dezamagit. „Acesta este un moment minunat. Este simetrie, simetrie … s-a terminat acum, s-a nascut, are viata lui”. Mai mult decat orice, Peter isi vede propria arta ca pe un mod de a-si elibera creativitatea, si Slava Cerului! o face in locuri in care sa putem sa ne bucuram si noi de ea.

Comentati?