Traditionala bifocalitate

Lentilele bifocale traditionale ar putea deveni de domeniul trecutului odata cu inventarea ochelarilor electronici care se adapteaza automat pentru a-i permete celui ce ii poarta sa vada obiectele la distante diferite. Ochelarii de vedere, care urmeaza a fi lansati in SUA in acest an iar anul urmator in Marea Britanie, folosesc lentile ce-si schimba puterea atunci cand un impuls electric trece prin ele.

Ochelarii electronici, care au fost dezvoltati de catre firma PixelOptics SUA, pot fi ajustati manual pentru a vedea obiectele la distante diferite, prin apasarea unui buton de pe partea laterală a ramei. Spre deosebire de lentilele bifocale traditionale, care permit utilizatorului doar sa focuseze pe „apropiat” sau „departat”, lentilele electronice au o serie de setari intermediare.

Un strat de cristale lichide aflate in interiorul fiecarui obiectiv modifica proprietatile sale de refractie in functie de curentul aplicat, de adaptarea distantei focale functie de locul spre care priveste cel ce-i poarta. Distanta focala se poate schimba, de asemenea, automat atunci cand senzorii de miscare incorporati in rame detecteaza ca purtatorul se uită in jos – pentru a citi o carte, de exemplu.

Teste sunt inca in curs de desfasurare in SUA iar dezvoltatorul spera sa lanseze ochelarii de la sfarsitul acestui an, inainte de a le aduce in Marea Britanie pana la jumatatea anului viitor.

Peter Zieman, director de vanzari pentru Europa al PixelOptics, a declarat: „Suntem in teste pentru ochelarii acestia de 10 ani. Cristalele lichide pot schimba indicele de refractie atunci cand o sarcina electrica le este aplicata, astfel incat cei ce ii poarta pot comuta intre distanta de citit cat au timp sa clipeasca. Punerea senzorilor de miscare (de genul celor folositi în iPhone) permit ochelarilor sa „simta” atunci cand cineva citeste o carte sau un ziar si sa schimbe distanta focala a lentilelor automat. In esenta, ochelarii nu s-au schimbat atat de multde cand au fost inventati. Dezvoltarea cea mai recenta au fost lentilele heliomate, dar chiar si asta a fost acum 15 ani”.

Comentati?