Fotografii ce au socat lumea

Multi au vazut aceasta fotografie din 1985, ca inceputul a ceea ce astazi numim „globalizarea mass-mediei”, deoarece agonia Omayrei Sanchez a fost urmarita de camere de televiziune din intreaga lume. In ciuda tuturor imaginilor inregistrate de camerele TV, aceasta fotografie, de o umanitate si o realitate socante, a intrat in istorie ca prima difuzare a durerii si a mortii unei fiinte umane.

Omayra Sanchez, 13 ani, a fost victima eruptiei vulcanului Nevado del Ruiz in 1985, ce a devastat satul Armero, in Columbia. Omayra a fost prinsa trei zile, sub noroiul, lutul si apa ce au ramas din casa ei. Atunci cand paramedicii, cu resurse limitate, au incercat sa o ajute, si-au dat seama ca din pacate nu mai era nimic ce se putea face, din moment ce eliberand-o din capcana mortala ar fi trebuit sa-i amputeze picioarele iar lipsa unui specialist la fata locului ar fi dus la moartea ei.

Potrivit paramedicilor si jurnalistilor ce i-au stat alaturi, Omayra a fost puternica pana in ultima clipa a vietii ei. Timp de trei zile cat a durat agonia ei, ea s-a gandit doar la intoarcerea la scoala, la lectiile si la prietenii ei. Fotograful Frank Fournier este cel ce a facut aceasta fotografie a Omayrei, fotografie ce a calatorit in intreaga lume si a generat o controversa in toata lumea despre indiferenta guvernului columbian fata de victime ale catastrofelor naturale, cum a fost in acest caz.

Fotografia a fost publicata cateva luni dupa moartea fetei iar Frank Fournier a fost premiat cu World Press Photo Premier in 1986 pentru aceasta imagine.

Comentati?