Catedrala Semintelor de la Shanghai Expo 2010

Cand am vazut bebelusul urias de la pavilionul spaniolilor, „micutul” Miguelin, am crezut ca ceva mai uimitor nu se poate, insa britanicii mi-au luat mintile cu a lor Catedrala a Semintelor si mi-as fi dorit sa fiu acolo.

Nu numai ca este de departe cea mai populara structura de la Shanghai Expo 2010, chiar inainte de a se deschide oficial expozitia, insa Catedrala Semintelor este o structura de forma unui cub de inaltimea a sase etaje, „intepata” de 60.000 de tije subtiri de acrilic. Fiecare tija, lunga de 7,5 metri este leganata la cea mai fina adiere a vantului, adaugand si mai mult dramatism designului.

La fel ca si fibra optica, tijele de acrilic aduc lumina de-afara in interior, luminandu-l. Noaptea, lumina artificiala din interior este proiectata afara facand Catedrala Semintelor sa straluceasca.

Insa inspirata structura britanica nu se numeste degeaba Catedrala Semintelor. In interiorul structurii, fiecare bagheta are una sau mai multe seminte inchise in interior. Imaginata de catre Thomas Heatherwick, aceasta minune architecturala a castigat deja inimile vizitatorilor, ce au poreclit-o „The Dandelion”/”Papadia”.

„The Seed Cathedral”, proiectata a fi piesa centrala a pavilionului Marii Britanii de la Shanghai World Expo, vine deasemenea cu o factura impresionanta pentru platitorii britanici de taxe. Constructia ei a costat 25 de milioane de £, iar britanicii o numesc uriasa pernita cu ace. Creatorul ei, Thomas Heatherwick, binecunoscut pentru mai multe opere de arta din Manchester, din Littlehampton, din Londra si din Newcastle, este examinator extern la Royal College of Art si profesor al Royal Academy.

Catedrala reflecta un sistem numit Banca de Seminte a Mileniului condus de Societatea Botanica Regala la Kew Gardens unde se aduna o samanta de la fiecare planta din lume pentru a fi stocata si catalogata. Fiecare tija contine o samanta diferita. Catedrala a fost organizata de catre UK Trade & Investment, o agentie guvernamentala care promoveaza companiile britanice din strainătate. (fotografii: QQ si dailymail.co.uk)

Comentati?