Meteorolog la capatul lumii

meteorologulMeteorolog si o viata intr-o izolata statie meteo ruseasca – Vyacheslav Korotki este un om de o extrema solitudine. Este meteorolog, instruit specialist in Polul Nord. In ultimii treizeci de ani a trait pe un vas rusesc iar de curand a ajuns in Khodovarikha, un avanpost arctic unde a fost trimis de catre angajator sa masoare temperatura, stratul de zapada si viteza vantului.

Avanpostul se intinde pe o unghie a peninsulei ce da in Marea Barents. Cel mai apropiat oras – dupa orice definitie – este la o ora distanta cu elicopterul. Vyacheslav este casatorit si nu are copii, dar sotia lui locuieste departe, in Arkhangelsk. In rarele sale vizite in Arkhangelsk are probleme sa suporte traficul si zgomotul. Arkhangelsk nu este Hong Kong, dar Korotki are 63 de ani iar cand si-a inceput cariera era un entuziast, un romantic, iubea spatiile deschise si conditiile din zona arctica. Urmarea stirile la TV dar nu prea credea ce vedea. Polyarniki – meteorolog de la Pol era o meserie asemenea astronautilor sau exploratorilor pentru statele sovietice. Astazi au mai ramas doar cativa. Cine sa mai vrea sa mai traiasca in astfel de conditii astazi?

meteorolog

„Lumea oraselor ii este straina — nu o poate accepta. Am venit aici cu ideea ca este un pustnic ce vrea sa stea departe de lume din cauza unei drame ce-i chinuie sufletul. Dar nu e deloc asa. El nu se simte singur absolut deloc. Dispare uneori in tundra, in furtunile de zapada. El nu are sentimentul de sine la modul in care majoritatea oamenilor il au, el e ca si cum ar fi vantul sau vremea in sine.” – Evgenia Arbugaeva, fotograf ce a crescut in orasul arctic Tiksi, si-a petrecut cateva zile cu Korotki si l-a surprins in fotografiile ce au fost publicate initial in The New Yorker.

solitude3

meteorolog

solitudine2

Comentati?