Fragil manual de caligrafie

Biblioteca Universitatii Cambridge a adaugat colectiei sale digitale o selectie de exponate chinezesti. Printre cartile din aceasta categorie, atat rare cat si extrem de delicate, se evidentiaza un exemplar rar si prea fragil sa poata fi macar deschis. Este vorba despre o rafinata carte din Secolul 17: manual de caligrafie si pictura (Shi zhu zhai shu hua pu) atat de fragila incat pana la scanarea ei nimeni nu a avut permisiunea s-o mai atinga.

cambridgecalligraphy9

Realizata in 1633, este cea mai veche carte printata prin tehnica de gravura policroma in lemn (numita policrom print xilografia si inventata si perfectionata de Hu Zhengyan (1584-1674). Aceasta metoda consta in folosirea succesiva a catorva cerneluri in culori diferite reproducand astfel efectul de acuarela si impresia ca ar fi fost pictate de mana.

Paginile descoperite includ opt categorii de ilustrate a 50 de artisti și caligrafi, si reprezinta prune, orhidee, bambus, pietre, desene de cerneala și alte imagini diverse, fiecare urmata de un text sau poezie.

Manualul a fost creat in 1633 de catre Ten Bamboo Studio din Nanjing, si desi a fost reprinta de cateva ori ulterior, examplarul de la Cambridge este unul din cele mai rare seturi complete al unei editii timpurii in originala legare “butterfly”. Printurile arata precum acuarele cu nuante in degrade.

Site-ul Bibliotecii Digitale Cambridge scrie ca aceasta ediție a fost identificata de catre savanti drepta cea mai buna si singurul exemplar complet in legarea originala a ceea ce ei descriu ca fiind „second superstate of the first edition.”

Mai jos aveti cateva selectii din aceasta lucrare din secolul 17, iar pe site-ul Cambridge gasita cele 356 de pagini ale manualului digitizate la inalta rezoluție, permitandu-va sa le frunzariti pentru prima data.

cambridgecalligraphy4

cambridgecalligraphy1

fragila

cambridgecalligraphy7

Comentati?