100 de ani de Chaplin in film

chaplinMarti, Cineteca di Bologna, un institut de restaurare a filmului din Italia, a lansat o nuvela nepublicata anterior semnata Charlie Chaplin, ce i-a inspirat filmul din 1952 „Limelight” considerat in unanimitate ultimul sau mare film. Filmul a dat startul unei serii de evenimente pentru centenarul Chaplin, 100 de ani de cand actorul si regizorul a aparut intr-un film.

Numita “Footlights,” nuvela din 1948 a fost reconstruita de catre biograful lui Chaplin – David Robinson – dupa ce a fost descoperita de cercetatorii institutului (autorizati de familie sa inceapa digitizarea in 2002) din drafturi multiple in arhiva privata a lui Chaplin din Elvetia. Acum completa, arhiva este accesibila publicului pe terminale speciale la Cineteca din Bologna.

Ca si „Limelight” nuvela are actiunea in Londra si este centrata pe un batran clown, Calvero, ce descopera ca nu mai poate capta atentia publicului. Salveaza de la moarte o frumoasa dansatoare, ce incerca sa se sinucida, si o ajuta sa se reintorca la dans. Filmul este cel mai bine cunoscut drept filmul ce contine secventa in care singura data Chaplin si Buster Keaton au aparut pe ecran impreuna.

Nuvela (singura fictiune a lui Chaplin, scrisa pe cand avea 59 de ani) si filmul au aparut intr-una din cele mai intunecate perioade din viata sa. In 1947, Chaplin, pacifist declarat, a fost chemat in fata comisiei House Un-American Activities. Reputatia sa a fost deteriorata de un proces al unei tinere actrite care a pretins ca ea i-ar nascut un copil. (El a respins acuzatia ei, dar un tribunal i-a declarat in cele din urma paternitatea.) In aceste momente dificile Chaplin a inceput sa se uite inapoi la viata sa, la copilaria din Anglia unde parintii sai jucau musical theater iar tatal sau a suferit de trac in cele din urma a murit din cauza alcoolului.

„Nu e doar nostalgic ci este o foarte emotionala privire asupra acelor vremuri dar este, de asemenea, un fel de o reflectie profunda asupra mediului, a artei si a publicului”, a declarat Cecilia Cenciarelli, co-director al al Proiectului Chaplin din Cineteca, alaturi de Gian Luca Farinelli, directorul Cineteca.

Mai mult decat „Limelight” in „Footlights” frica de public este mult mai vie, frica unui clown batran care nu mai este capabil sa-si faca publicul sa rada, spune Cecilia Cenciarelli.

Este pentru prima data cand familia Chaplin a permis ca materiale nepublicate anterior sa apara in print. In plus fata de nuvela, volumul lansat include, de asemenea, un eseu al David Robinson, „Lumea din „Limelight” in istoria filmului precum si fotografii si alte materiale documentare din arhiva Chaplin.

chaplinCartea este in engleza si va fi vanduta pe Amazon.com si pe website-ul Cineteca. A fost lansata ieri la Institutul Britanic de Film din Londra, alaturi de David Robinson aflandu-se si actrita britanica Claire Bloom care a jucat ca dansatoare, Thereza; in film avea 20 si ceva de ani.

Pentru a celebra un secol de cand Chaplin a aparut pentru prima data in filmul scurt „Kid Auto Races at Venice” pe 7 Februarie 1914, Cineteca distribuie clasicul Chaplin din 1925 „The Gold Rush” in cinematografele din Italia in aceasta luna.

Comentati?