Faceti cunostinta cu AIDA

aida2AIDA, pasagera pe care o doriti langa voi in masina este robotul copilot ce va prelua stresul condusului si va va ajuta sa ajungeti mai repede si mai linistit la destinatie. Sofatul va deveni in curand o experienta mult mai placuta multumita robotului personal ce se afla deocamdata inca in teste.

The Affective Intelligent Driving Agent (AIDA) va fi capabil(a) sa va spuna care este cea mai buna ruta spre casa in functie de rapoartele de trafic, va va reaminti sa intrati la o benzinarie sa realimentati si va va sugera chiar locuri demne de vizitat.

Robotul ce va sta pe bordul masini (cam in pozitia in care cele mai multe GPS-uri sunt pozitionate) este dezvoltat de MIT (Massachusetts Institute of Technology) in colaborare cu Volkswagen.

AIDA va comunica cu soferul cu ajutorul unui ecran expresiv si chiar va empatiza cu dvs.in cazul unei zile mai proaste. Cynthia Breazeal, director al Grupului Robotilor Personali de la MIT spune: „O dezvoltam pe AIDA sa aprecieze starea psihica a soferului dupa expresia faciala a acestuia – precum si a altor elemente – si sa raspunda intr-un mod potrivit si informativ”.

aida3
AIDA functioneaza analizand sabloanele de mobilitate si tinand cont de rutele comune si destinatiile obisnuite din programul normal al unui detinator de autovehicul. Creatorii spun ca robotul ar trebui sa fie capabil sa recunoasca ruta spre casa si spre birou dupa o saptamana de condus. Curand dupa aceea sistemul va va sugera supermarketul cel mai apropiat, dar si ruta care sa ocoleasca dopurile din trafic. AIDA ar putea recomanda o statie de alimentare de pe traseu daca rezervorul este aproape gol.

aida4
Robotul va incorpora deasemenea informatii in timp real despre problemele de trafic, buletinul meteo, activitatea comerciala, atractiile turistice de pe traseu si zonele rezidentiale. „In perfectionarea AIDA ne-am pus intrebarea cum am putea gandi un sistem care sa ofere acelasi gen de ghidare ca cel pe care l-ar putea avea un companion prietenos si informat. AIDA poate deasemenea oferi feedback asupra felului in care conducem, ajutandu-ne sa obtinem mai multa eficienta si un comportament mai sigur in condus atat pentru noi cat si pentru cei din jur” spune Assaf Biderman membru al Laboratorului SENSEable City al MIT. In timp proiectul prevede un soi de relatie simbiotica dezvoltata intre sofer si robot, in care ambele parti invata una de la cealalta si stabilesc o legatura afectiva.

aida1
Proiectul este o colaborare intre Grupul Robotilor Personali al MIT Media Lab, Laboratorul SENSEable City apartinand MIT si Laboratorul de Cercetari Electronice al Grupului Volkwagen din SUA.

Comentati?