Simtul frumusetii

Fotograful de moda francez Fernand Fonssagrives s-a nascut pe 08 iunie 1910. Si-a cunoscut prima sa sotie, Lisa, la scoala de dans din Paris si ambii au devenit dansatori profesionisti si instructori de dans. Si-a rupt spatele din cauza unui accident la scufundari si a fost fortat la o lunga convalescenta iar Lisa i-a cumparat un aparat de fotografiat Rolleiflex ca sa-l ajute sa-i treaca timpul mai usor. A devenit unul dintre fotografii de top ai zilei si Lisa primul „supermodel”. Este mai faimos pentru nudurile Lisei decat pentru fotografiile de moda cu ea ca model. (foto: thecarolinechronicle.com)

Nudurile lui ne dezvaluie un joc de lumini si umbre pe corp, ce dau un sentiment de abstract. Uneori, trebuie sa te uiti de doua ori pentru a realiza ca te uiti la o forma umana.

(foto: Fernand Fonssagrives prin bunavointa Michael Hoppen Gallery via thetelegraph.co.uk)

El si Lisa s-au mutat la New York, unde a devenit cel mai bine fotograf platit. Proprietara Model Agency, Eileen Ford, spunea: „Imi doresc de Craciun sa pot da una dintre fotografiile lui Fernand fiecarui fotograf care lucreaza cu modelele noastre. Daca vor trai cu aceste imagini, ele i-ar putea invata cum ar trebui sa fie facute.” Mare lauda, considerand ca Richard Avedon a fost concurentul lui! Fonssagrives a fost cu adevarat talentat ca si artist facand sculpturi, picturi si avand chiar o lucrare scrisa, de asemenea. Mariajul sau cu Lisa s-a incheiat cand ea l-a parasit pentru Irving Penn, un alt fotografi emblematic in New York. Fonssagrives a militat impotriva nevoii tot mai mari de a produce opere comerciale si cea mai mare parte a timpului si-a petrecut-o sculptand decat fotografiind. A murit in Little Rock, Arkansas in 2003.

Fernand Fonssagrives a devenit o senzatie peste noapte, imediat dupa sosirea sa la New York, dar pare sa fi avut o la fel de repida cadere intr-o relativa obscuritate, tot asa cum si fotografiile sale au trecut de la soare spre umbra.

Fotografiile sale apartin astazi Galeriei Michael Hoppen, si puteti vedea AICI mai multe din lucrarile sale.

Comentati?