Atunci si acum

Cand fortele aliate au debarcat in Normandia (regiune a Frantei), pe 6 Iunie 1944, i-au eliberat pe francezi de ocupatia germana dar operatiunea in sine n-a fost atat de usoara precum suna si a cerut unele costuri in vieti omenesti si a dus la distrugerea oraselor de pe coasta. Magnitudinea distrugerii te lasa cu gura cascata, cladiri intregi fiind reduse la stadiul de gigantice gramezi de moloz.

Normandy-Caen2

normandy-Bernieres-Sur-Mer2

In mod absolut uluitor unele din aceste cladiri au fost recreate pana la ultimul si cel mai mic detaliu si sunt astazi in picioare, parca inghetate in timp, monumente dedicate vietii asa cum era ea in Normandia inainte de invazie. Intr-o serie de documentare fotografice, intitulata „Normandia 1944 – Atunci si Acum”, istoricul francez Patrick Elie juxtapune imagini socante ale razboiului cu fotografii vesele din aceleasi locatii in timpurile moderne.

Normandy-Carentan03

Elie, care si-a dedicat intreaga sa viata facand cronica D-Day si a efectelor razboiului asupra tarii sale, a muncit fara odihna sa gaseasca locatiile exacte ale dramaticelor fotografii din 1944 si apoi a facut propriile fotografii ale locatiilor de astazi.

Normandy-Caen-4

Imaginile includ locuri precum Bernieres-sur-Mer, unde debarcarea unei unitati de infanterie canadiano-franceze, parte a Operatiunii Overlord, a dus la lupte ce au distrus cea mai mare parte a orasului Caen. A fost nevoie de 14 ani pentru a reconstrui Caen dupa importantele pagube produse, si chiar daca multe cladiri au fost restaurate cat mai aproape posibil de cele originale, orasul are un distinct aer nou comparativ cu restul zonei.

Normandy-Bernieres-Sur-Mer05

In activitatea lui Elie unii dintre privitori pot descoperi obsedante memento-uri ale ororilor de care suntem capabili, in timp ce altii pot vedea capacitatea de rezistenta a spiritului uman. Oricum, contrastele, dar cel mai adesea, similitudinile intre fotografii din astfel de epoci diferite ofera o legatura emotionala cu evenimentele din cel de al II-lea Razboi Mondial si D-Day, 65 de ani mai tarziu.

Comentati?