Ciuperci in loc de carne

Trei-patru portii de ciuperci pe saptamana si iata sursa perfecta de proteine. Nu mai avem nevoie de carne, nu mai simtim oboseala si spunem adio durerilor de stomac. „Manastirea intr-un picior” nu este doar subiect de ghicitoare ci si un tratament naturist. (foto: www.unbolovan.com)

Tot mai multe studii arata ca ciupercile pot intra in categoria super-alimentelor alaturi de broccoli si afine. Iata care sunt principalele beneficii aduse organismului:

Sursa de fibre, vitamine si minerale. Ciupercile sunt intr-adevar un aliment-minune. Asta pentru ca nu contin grasimi, zahar ori sare si sunt o sursa valoroasa de fibre si vitamine din grupul B. Ciupercile contin si minerale esentiale, dintre care potasiu, cupru, fier si fosfor. Dar cel mai semnificativ este seleniul, care nu se gaseste in prea multe fructe sau legume.

Scad apetitul. Cu mai mult de 90% apa, ciupercile te fac sa te simti satul fara sa cresti continutul caloric.

Ajuta in diete. Ciupercile au foarte putine calorii. O cana de ciuperci asigura organismului 50 de calorii din care acesta isi poate extrage energia necesara. Aceasta calitate le transforma intr-un aliment de baza in curele de slabire.

Bogate in proteine. Dintre toate legumele, ciupercile sunt considerate cel mai bun substitut pentru carne. Mai mult, spre deosebire de carne, ciupercile sunt mult mai usor de digerat, procesul de digestie necesitand un consum mai mic de energie din partea organismului.

Leac impotriva cancerului de san. Cancerul de san poate fi prevenit prin consumul zilnic de ciuperci, spun cercetatorii. Astfel, femeile care introduc in alimentatia zilnica ciupercile prezinta un risc mai redus de a se imbolnavi de cancer mamar. Specialistii sustin ca sansele de a dezvolta tumori mamare sunt cu atat mai mici, cu cat consumul de ciuperci este asociat cu cel de ceai verde.

Inlatura oboseala si anxietatea. Anxietatea, oboseala si stresul se pot trata si preveni cu ajutorul ciupercilor, datorita continutului mare de zinc si vitamine din grupul B. Consumul a trei ciuperci zilnic reduce considerabil senzatia de epuizare fizica si intelectuala, dar si sentimentul neplacut de iritare si anxietate.

Ciupercile de cultura sunt bogate in antioxidanti. Ciupercile Champignon contin mai multi antioxidanti decat germenii de grau si de ficatul de pui. In consecinta au capacitatea de a intari sistemul imunitar. Extractele din ciuperci Pleurotus (burete sau pastrav de fag) au fost incorporate in tincturi, ceaiuri sau pilule si au multe efecte benefice: sunt antibacteriene, antivirale, reduc tensiunea, sunt un protector cardio-vascular si tonic pentru sistemul nervos.

Comentati?