Vine Mos Nicolae, ghetutele la geam!

red1

Dintre toate lunile din an, in afara celei in care m-am nascut, iubesc luna Decembrie. Pentru toate sentimentele pe care le readuce in fiecare an la viata, pentru emotii, pentru bucurii, pentru ca tot in luna asta este si ziua celei mai bune prietene, pentru ca in Decembrie tragem linie si incheiem un an, pregatindu-ne astfel pentru unul nou, adica visuri, planuri noi, sperante. Dar imi mai place Decembrie si pentru povestile sale, care ne trimit in fiecare an inapoi in copilarie, si pentru ca si asa ne pastram inima tanara. Cadoul meu pentru voi toti de Mos Nicolae este o poveste scrisa de un artist. Se putea altfel?! Doar ei stiu sa se joace cel mai bine cu emotiile noastre. Va invit sa cititi povestea si veti descoperi la final si numele autorului:

Cine a zis primul ca Mos Nicolae nu poate fi femeie?

Nu cred ca doar ideea ca barbatii sunt cei carora le place sa faca cadouri si femeile cele care stiu sa le primeasca, sta la baza hotararii printre spiridusi, reni si alti pitici, ca ambasadorul cadourilor sa fie un barbat, nu o femeie. Am cautat in haina Mosului meu si am gasit o hartie mototolita, ingalbenita de cat de veche e, scrisa cu o pana, probabil a vreunei pasari rare, care zboara paralel cu sania Mosilor. Si acolo erau scrise cateva idei care au dus la decizia asta, acum sute de anotimpuri.

Am incercat sa traduc cat mai corect, pentru ca nu era scrisa intr-o limba obisnuita, dar le-am cerut ajutorul pititicilor mei (de pe creier) si iata ce au gasit acolo:
„Dintr-un act de respect, nu de misoginism, cel mai bine ar fi ca cei care fac, oficial si traditional, cadouri in Decembrie sa fie barbati si nu femei. Ei trebuie sa munceasca mai mult ca sa aduca o bucurie in fiecare casa, iar femeile sa aiba grija de case. Dar, mai mult decat atat, exista si alte motive pentru care asta trebuie sa fie alegerea definitiva:

Pentru ca nicio femeie nu ar accepta niciodata sa i se spuna Baba (Nicoleta) si, foarte probabil, si-ar gasi un diminutiv. Nu ar vrea sa i se spuna Nicoleta, ci Nicole. Nu i-ar placea sa lase cadouri fara sa vada reactia celor care le primesc si atunci ar avea mari probleme sa ajunga la toti acasa, in timp util, cu toate darurile.

In fiecare an ar trebui sa-si schimbe costumatia, pentru ca nu poate sa poarte doi ani la rand aceleasi haine. Si, cred ca ar incerca sa schimbe si anotimpul. Pentru ca iarna trebuie sa poarte haine prea groase, care-i ascund talia, bustul si picioarele. Am auzi cand ajunge la noi, pentru ca i-am auzi tocurile pe hol. N-ar avea putere sa care un sac prea mare si atunci cadourile ar fi unele simbolice, doar. In niciun caz cele pe care le-am trecut pe lista. N-ar veni singura, ci si-ar aduce o prietena (cel putin) sa-i tina de urat. S-ar certa cu Mos Craciun, pentru ca e mult mai popular. N-ar avea unde sa-si tina poseta, daca umbla cu sacul dupa ea.

Dar si pentru ca astea sunt singurele nopti cand barbatii pleaca de-acasa fara sa se chinuie sa caute alta scuza. Hohoho-tararea aceasta ramane definitiva”.

Bine ca nu au mentionat nimic despre cat de cuminte trebuie sa fii ca sa primesti cadouri!
Ma duc sa sting lumina pe hol, sa nu-l dau de gol pe Mosu’…” – Cornel Ilie (VUNK) / 5 Decembrie 2009

Multumesc Cornel!

Un comentariu pe “Vine Mos Nicolae, ghetutele la geam!

  1. Si eu iubesc decembrie cel mai mult din tot anul 🙂 Fiindca in fiecare an imi aduce un dar anume, independent de Sf Nicolae, Craciun sau ziua mea. Fiindca ma simt mica, mica si cu sufletul strans cand gasesc portocale in cizmulite si nu ma intereseaza cum au ajuns acolo. Fiindca mi-am facut un calcul scurt de cand eram copil din care a reiesit ca Isus este Capricorn si asta ma face sa ma simt apartinand unei ligi aparte (hi,hi!). O iubesc atat de mult incit as vrea sa ma agat de fiecare zi ca sa nu se mai termine, as vrea sa traiesc tot timpul in decembrie !

    Si sunt perfect de acord, barbatii ar trebui sa aduca cadourile:) Ba chiar mai mult, cred ca anul acesta barbatii ar putea darui cadouri fabricate chiar de ei. Orice obiect cu valoare comerciala zero, simbol al inutilitatii chiar, dar incarcat de energia lor. M-ar incinta mai mult decit orice obiect pompos servit in toata splendoarea meschinariei sale intr-o punga de carton lucios cu litere arhicunoscute. Fiindca in acest decembrie nu mai vreau nimic impersonal, de la relatii intre oameni si pina la cadouri ***

Comentati?