Cele mai bune restaurante din lume – ep.4

Este o premiera intrarea pe aceasta lista a celui mai nou star al gastronomiei germane Joachim Wissler. In varsta de 45 de ani, tanarul bucatar-sef manuieste cuptoarele la Vendôme, luxosul restaurant al gloriosului Grandhotel Schloss Bensberg in Bergisch Gladbach langa Cologne. Viata profesionala a lui Wissler a luat un bun start sub conducerea lui Harald Wohlfahrt la Traube Tonbach, inainte ca cerintele carieirei sale sa-l duca spre Restaurantul Marcobrunn in Erbach in perioada 1991-1999. De la deschiderea Vendome din 2000, oaspetii lui se pot astepta la savori elegante, potrivite cu deschideri avant-garde-iste de inalta tehnicitate. Managerul Miguel Angel Calero Novillo si somelierul Romana Echensperger se ocupa de redecorarea noii sali de mese.

La cuptoare: Joachim Wissler
Ce se spune despre ei:”Ca sa vorbim deschis, Joachim Wissler este un GENIU al SAVORILOR” ghidul restaurantelor Lo Mejor de la Gastronomia;
Meniu nou anul acesta: Crema de arici de mare cu otet de vin de Xerex si spuma de laptuci.
Nu toata lumea stie ca: Echipa de fotbal a Coreei de Sud a stat in timpul Cupei Mondiale din 2006 Grandhotel Schloss Bensberg, dar si-au adus cu ei propriul bucatar.

Adresa: Grandhotel Schloss Bensberg Kadettenstraáe, 51429 Bergisch Gladbach, Germany, 0049
Telefon: +49 (0)2204 420, www.schlossbensberg.com


Clasic, etern, nerusinat. Lux parizian intr-un hotel de 5 stele pe Rue de Rivoli. Inspirat de Salon de la Paix de la Versailles si reamenajat anul trecut de Philippe Starck, Le Meurice este un eseu al opulentei, al oglinzilor, al poleirii, candelabrelor si marmurei. Mai bine de cinci ani, arta gastronomica a bucatarului-sef Yannick Alléno – si a echipei sale formata din 74 de membri – a dus restaurantul Le Meurice la summit. El spune ca misiunea sa nu este altceva decat „sa reinventeze gastronomia”, lucru ce l-a si facut dealtfel cu verva in al sau meniu de degustare, de la aperitiv cu „proaspat deschise” crustacee cu arici de mare, prin Foie Gras de rata iodizat in paine cu zahar, la marul „dragostei”, crema de zmeura cu iasomie. Toate cu vinul potrivit.

La cuptoare: bucatar-sef Yannick Alléno
Ce se spune despre ei: „A fost prima mea masa acolo, dar fara nici un dubiu, una din cele mai bune ce le-am avut vreodata.” Nicholas Lander, Financial Times
Meniu nou anul acesta: Pomme D’Amour, un desert in onoarea Ara-ei Starck, fiica lui Pilippe si creat de patiserul-sef Camille Lesecq

Adresa: Le Meurice, 228 Rue de Rivoli, 75001 Paris, Franta
Telefon: +33 (0)1 4458 1010, www.lemeurice.com


Cu un interior formal care pare ca a fost actualizat cam atunci cand a fost deschis, adica de la inceputul anilor ’70, si o cerere politicoasa ca jachetele sa fie purtate in sufrageria sa, restaurantul florentin Enoteca Pinchiorri pare sa fi ramas agatat undeva in timp; iar asta, oricum, nu este prea departe de adevar. Are o recenta recrutare de la El Bulli – patiserul-sef Loretta Fanella – si o sucursala in Japonia, si ofera meniuri inovative precum Double Ravioli umplut cu branza Burrata si cocos de Guinea cu jeleu de lichior de piersici si lamaie, si inghetata de susan negru, sau meniul italian contemporan al lui Riccardo Monco.

La cuptoare: bucatarul-sef Italo Bassi si Riccardo Monco
Ce se spune despre ei: „Un vis devenit realitate pentru orice gurmand, fluxul continuu de feluri delectabile te lasa sa suspini dupa mai mult. Pozitionarea, in apropierea locului de nastere al lui Michelangelo birthplace, este numai buna pentru o capodopera de restaurant” Ultimateitaly.com
Meniu nou anul acesta: Legume inabusite cu ghimbir si trufe negre, gatite sub crusta de paine.
Nu multa lume stie ca: parte din pivnita cu vinuri a Enotecii Pinchiorri a fost distrusa de incendiu in 1995, distrugand cateva mii de pounds-i de vinuri importante.

Adresa: Via Ghibellina, 87, 50122 Florence, Italia
Telefon: +39 (0)55 242757, www.enotecapinchiorri.com


Odinioara caminul familiei patronului si in acelasi timp bucatarului-sef Santi Santamaria (de fapt Santamaria s-a nascut in imprejurimi), Can Fabes si-a inceput viata ca si simplu bistro cand Santamaria a inceput sa gateasca acolo la varsta de 24 de ani. De atunci, auto-didactul chef a creat unul din cele mai luxoase si primitoare restaurante din Spania, bucataria sa platind tribut produselor obtinute din surse locale. Santamaria continua sa rafineze meniuri cum ar fi creveti ‘ravioli’ ce s-au aflat in meniul sau in cea mai mare parte a celor 20 de ani de existenta, si cum gatitul este acum suprem sofisticat, restaurantul foloseste cu bucurie sugestiile fermelor rustice, in mod particular pentru sortimentele de paine si imbelsugatelor mese cu branza. Santamaria a fost primul bucatar Catalan ce a castigat 3 stele Michelin in 1994.

La cuptoare: Santi Santamaria si Ivan Sola
Ce se spune despre ei: „Un nou cod al bucatariei bazat pe tehnica moderna dar cu radacini si savoare reale ce reusesc cumva sa strapunga patina timpului.” (Terry Durack, The Independent)
Meniu nou anul acesta: Niciunul; meniurile sunt continuu perfectionate in cursul anului
Nu multa lume stie ca: Bucatarul-sef si patron Santi Santamaria a lucrat initial ca designer industrial si a creat sticla de 2L pentru Coca-Cola

Adresa”Sant Joan, 6 Sant Celoni 08470, Spania
Telefon: +34 938 672 851,www.canfabes.com


Cu De Niro ca girant ori cu staruri de calibru ca Boris Becker sau Kate Moss ocupand regulat mesele VIP, este usor sa uiti ca Nobu London este un restaurant de clasa, si nu doar un adapost sigur cu mancare pentru celebritati. Mark Edwards, Group Executive Chef si in prezent indrumand personalul in sarcinile zilnice, asigura ca fie si in al 11-lea sau an de existenta, restaurantul lui Nobuyuki Matsuhisa continua sa conduca pe drumul noului val al gastronomiei japoneze. Meniuri noi, ca Wagyu si foie gras gyoza(un soi de coltunasi cu carne sau legume), ponzu si ridichi oroshi, sunt la fel de tentante ca si clasicul cod negru.

La cuptoare: Seful executiv Mark Edwards
Ce se spune despre ei: „Daca ceva este modern, atunci inevitabil va iesi la un moment dat din moda. Exceptii fac locuri precum Nobu si Hakkasan, unde mancarea superba este in centrul intregii operatiuni.” Tracey MacLeod, The Independent
Meniu nou anul acesta: Sashimi de peste alb cu miso rosu uscat si sos Yuzu
Nu multa lume stie ca: Nobu ofera astazi si catering extern, international, si ca a hranit recent oaspetii unui urias eveniment privat din Islanda.

Adresa: Metropolitan Hotel, 19 Old Park Lane, London W1, England
Telefon: +44 (0)20 7447 4747, www.noburestaurants.com


Comentati?