Bugete, procente, scrisori

25% de la bugetari sincer pe mine nu ma intristeaza foarte tare, pentru ca in marea lor majoritate, cei ce lucreaza la stat se lauda cu asta, cu locul caldut, cu salariul bunicel pentru cat se „spetesc” muncind. Apoi stim bine cu totii ca oriunde te-ai duce – fie ca e spital, institutie financiara, sectie de politie, ori alta institutie ce apartine statului – totul functioneaza dupa principiul „timpul trece, leafa merge, noi cu drag muncim”. Sigur ca mai sunt si oameni care incearca sa faca si mai mult si mai bine decat le spune fisa postului, insa sunt atat de putini incat a generaliza, din pacate, este cel mai firesc.

Cu cei 15% luati de la pensionari nu sunt deloc de acord, pentru ca si-asa pensiile ce le primesc sunt absolut insuficiente pentru un trai decent, iar banii primiti nu sunt ajutor din partea statului ci sunt contributia fiecaruia din ani multi si grei de munca. Daca vrea statul 15% din pensiile lor, atunci sa le dea intai dobanda pentru anii in care le-a folosit contributia. Scuze pentru introducerea aceasta lunga si oarecum nepotrivita acestui site, dar nu puteam pur si simplu sa trec doar la scrisorile ce le-am primit pe mail si pe care m-am gandit sa vi le arat si voua.

Tabloidul german Bild, l-a intampinat in data de 6 martie pe premierul grec, aflat in vizita la Berlin, cu o scrisoare deschisa. Printre randurile ei, se citea exasperarea nemtilor fata de indolenta grecilor:

„Daca cititi aceasta scrisoare, inseamna ca sunteti intr-o tara diferita de a dvs. Sunteti in Germania. Aici, oamenii lucreaza pana la 67 de ani, si nu au al 14-lea salariu pentru functionarii publici. Aici, nimeni nu trebuie sa plateasca 1.000 de euro mita pentru a obtine un pat in spital. Benzinariile noastre au case de marcat, soferii de taxi taie chitanta iar fermierii nu pacalesc Uniunea Europeana pentru a obtine subventii de milioane cu plantatii de maslini care nu exista. Germania are si ea datorii mari, dar le putem duce. Asta pentru ca ne trezim devreme si muncim toata ziua. Dorim sa fim prietenii grecilor. Din acest motiv, dupa aderarea la euro, Germania a dat tarii voastre 50 miliarde de euro.”

Daca am fi Bild, scrisoarea catre delegatia FMI, ar suna cam asa:

„Daca cititi aceasta scrisoare, inseamna ca n-ati plecat inca din Romania. Ca sa iesim din criza, ati dat tarii noastre 20 miliarde de euro. Noi v-am pacalit cu statistici falsificate, cu surse la buget inexistente sau nerealiste, n-am redus cheltuielile publice si nici n-am concediat pe nimeni. Aici cei 1.400.000 de bugetari muncesc cateva ore pe zi, patru zile din saptamana, vinerea e zi scurta iar lunea nici iarba nu creste. Aici oamenii mor in spitale cu spaga cu tot, iar din cei 6 milioane de pensionari, cateva sute de mii au in jur de 40 de ani. Ceva case de marcat avem, chitante la fel, dar banii nu prea ajung in buget, iar cei care ajung sunt repede furati. Daca veti creste taxele sau cota unica, tot degeaba. Banii se vor scurge ca apa in nisip. Asta pentru ca multi dintre noi se trezesc la pranz si muncesc cateva ore. Dorim sa fim prietenii FMI si UE, dar daca ne puneti la munca iese tambalau ca-n Grecia.”

2 comentarii pe “Bugete, procente, scrisori

  1. Deacord partial. Pentru pensionari mi se par conditii de gulag, imi plang doi pe umar acum si pentru situatia umilitoare de a trebui sa accepte orice ajutor din partea copiilor. Pina acum nu au fost fortati sa o faca si si-au putut pastra demnitatea.

    Bugetarii sunt alt caz, ar fi trebuit scazut un procent de 40% chiar, dar din lefuri mai mari de 3000 RON. Exista oameni care lucreaza „la Stat” si au salarii de mii de euro pe luna, sunt multi. Lucreaza efectiv cateva ore pe zi, in rest se ocupa de business-uri de partid si vegheaza asupra unei bune impartiri mafiote a banilor platiti de contribuabili – a se citi de alocarea birurilor stranse de la iobagi.

Comentati?