Micul Print

„Azi, la clasa mea de a XII-a, le explicam elevilor ceva la integrale raționale. Scriam la tablă și mă uitam, apoi, spre ei, pentru a le vedea expresia feței.
Voiam să văd dacă au priceput sau nu.

Și dau cu ochii de Vlădut care era tot un zâmbet, cu ochii-n jos, contemplând podeaua. Zâmbetul lui, memorabil de altfel, era foarte cald, în timp ce chipul i se lumina din ce în ce mai mult în fața gândurilor pe care le avea. Părea că-și amintește ceva drag sau că tocmai își imaginează ceva frumos.
Continuam să explic, cu ochii la el. Îl întreb:
– Cărui gând zâmbești, Vlăduț?
Trezit parcă dintr-o reverie, îmi spune zâmbind:
– Mi-ar plăcea să existe o școală care să se numească Micul Prinț, iar dumneavoastră să predați acolo, Micul Prinț fiind. Să fie precum ne povestiți uneori, să fie școala pe care o visați. Nu cu atâtea lucruri inutile.
– Să-mi spuneți „Micul Prinț”, să fie fără note, să fie o atmosferă constructivă și creativă, să vă pot învăța lucruri pe care acum nu am timp…stări de spirit, precum spunea Noica, am continuat eu, zâmbind, de asemenea…
– De plăcere aș veni la școală, doamnă dirigintă, mi-a spus.

Vlăduț este un băiat care afirmă că școala nu-l pregătește pentru viață, nu-l învață cum să facă față unor probleme, ci îl încarcă cu lucruri care nu-i vor folosi mai târziu, pe care oricum le va uita.
În grupul clasei noastre, într-o discuție cu el, acum vreo două luni, îmi spunea:
„Sistemul actual de învăţământ creează doar nelinişte în viaţa unor elevi!

E foarte important ca profesorii să poată fi în legătură de prietenie cu copiii! E atât de simplu! Atunci, în faţa mea nu va sta un profesor (o eticheta), ci un om liber. Atunci îmi va câştiga respectul, nu „Respectă-mă! Altfel îţi trag nota la purtare!” Ăsta iar este un control inspirat de frici! Vreau să îmi înţeleg fricile, să îmi înţeleg supărările.

Respectul se câştigă, nu se impune!

La şcoală pe mine nu mă întreabă nimeni „Ce îţi place să faci?”. Nu încearcă să respecte ceea ce vreau eu şi ceea ce mă face pe mine sufleteşte împlinit. Din dans am trait şi dacă am reuşit până acum, nu văd de ce nu aş reuşi şi de aici înainte! Am un talent de care profit! „Vlăduţ, de ce nu înveţi? X cum poate şi tu nu? Îmi pare rău, dar eu nu vreau să iau parte la toată nebunia asta. Prefer să fac ceea ce îmi place. Şi asta cred că ar fi idealul în viaţă… să faci ce îţi place!”

Vlăduț e nou venit în clasă, habar nu avea că sunt profesorul atipic care îi învață și altceva, între timp m-a simțit și a aflat din ce motive nu am profesat, câțiva ani, după ce am terminat facultatea. Nu știa că-mi vorbea, uneori, prin prisma gândurilor mele din liceu sau din facultate. Cunoscând îngustimea sistemului, mă-ntrebam, studentă fiind, ce îi voi învăța eu pe copii, dincolo de matematica cantitativă pentru un examen? Dacă aș fi fost profesoară de limba și literatura română, m-aș fi-ntrebat ce îi învăț dincolo de anostele comentarii literare pentru bac? Chiar azi, o elevă foarte bună, de la un liceu de prestigiu din Constanța, îmi spunea ce coșmar e culegerea de limba română pentru bac, referindu-se, desigur, la acele comentarii stufoase.

Nu e timp să facem tot ceea ce ne-am dori noi, profesorii, căci programa de examen ne impune altceva.

„Respectul se câştigă prin propria-ți cunoaștere și prin bun-simț, nu se impune printr-o funcție” e fraza pe care i-am spus-o, cu ani în urmă, unei doamne director care scotea niște sunete ale căror decibeli întreceau cu mult vocalizele sopranei din Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovski, vocalize care ne umpleau orele de matematică sau de chimie, atunci când eram elevă la Liceul Mircea cel Bătrân.

Vlăduț a nimerit în clasa în care trebuia, iar el e conștient de asta.
Deocamdată ne luptăm cu integralele pentru bac, dăm Cezarului ce-i aparține, mai vorbim despre profunzimile spiritului, despre căutări și întâlniri interioare, iar din când în când, ne mai descrețim frunțile visând la o școală Micul Prinț, nu doar cu numele, ci cu tot ceea ce include această carte inepuizabilă și atât de frumoasă. 🙂 ” – text Ioana-Steluţa Manea
© Ruxandra Predescu

Comentati?