Un roman in fiecare fotograma

Un roman in fiecare fotograma

Cati dintre noi au auzit maxima „fiecare fotografie spune o poveste”? Cred ca este ceva ce mai toti fotografii urmaresc, momentul de gratie in care sa surprinda acel ceva care face oamenii sa se opreasca si sa se uite mai mult decat o secunda inainte sa treaca la altceva.

Acel element magic, eluziv … fie ca e vorba de o expresie, un gest sau o culoare. Acel ceva care face oamenii sa se intrebe ce se intampla cu adevarat, stiind ca ei vad doar o parte din intreg. Cand privesti fotografiile lui Ryan Schude nu vezi doar o poveste, sunt toate aproape niste romane prin ele insele.

Urmariti-i fotografiile pe site si va veti intreba care e scenariul. Omul cu inghetata, devastat, cu conurile goale imprejurul sau pe strada, poate fi scena finala in American Beauty sau Magnolia. Fata plina de sange asezata langa colivia goala parca ar fi un scenariu de-al lui Tarantino. Ma uit la ele si parca as vrea sa vad scenariul din care sunt desprinse scenele, pentru ca nu-i posibil sa fie doar fotografii individuale fara o pveste.

Fotografiile lui Schude par sa spuna o poveste mai mare sau cel putin povestea nu este evidenta de la prima privire. Cele mai multe „scenarii” sunt auto-finantate de Schude, asadar fotografiile sale sunt macar low-budget. „Unul din motivele pentru care sunt atras de scenele regizate este libertatea de a crea povestea de la zero decat sa gasesc una deja existenta. Am controlul total asupra fiecarui aspect al imaginii de la locatie, lumini, pana la subiect si posibilitatile nelimitate ce ti le pot ele oferi” spune Ryan Schude.

Orice si-ar imagina, gaseste o cale sa fotografieze asta. El isi elimina toate restrictiile in ceea ce este capabil sa creeze. Cateva mostre ati avut aici,in postare, mai multe gasiti pe site-ul lui.

Comentati?