Cinci secole purtate cu stil

„The Old Curiosity Shop” situat pe 13-14 Portsmouth Street, Westminster, Londra, Anglia. Cinci secole purtate cu stil.

Cladirea in sine este o constructie de secol 16, dar numele i-a fost adaugat dupa publicarea romanului lui Charles Dickens „The Old Curiosity Shop” in 1841. Magazinul a servit – se pare – drept sursa de inspiratie magazinului de antichitati in care tanara Nell Trent si bunicul ei fara nume au trait in una dintre cele mai triste povesti scrise vreodata. Se spune ca aceasta carte este atat de trista incat liderul irlandez Daniel O’Connell a izbucnit in lacrimi spre final si a simtit nevoia stringenta de a deschide si a se „aerisi” pe geamul compartimentului de tren cu care circula.

Ei, hai! Cat de trista poate fi?!, ati putea intreba cu suspiciune. Pai sa incerc sa va spun ce am aflat si eu: Bunicul curajoasei micute Nell, dorind sa o salveze de saracia care-i omorase parintii, concepe un „intelept” plan financiar care sa-i asigure securitatea: sa joace cu bani imprumutati de la „un rau, grotesc deformat, cocosat pitic” pe numele lui Daniel Quilp. Acest misel, personaj negativ desigur, ajunge in posesia pretiosului lor mic magazin si-i arunca in strada pe bunic si iubita lui nepoata. Si asta nu-i tot! Situatia se inrautateste.

Pentru sfarsitul povestii trebuie, totusi, sa cititi romanul lui Dickens. Va avertizez ca povestea nu are insa nicio raza de speranta ori vreo latura pozitiva. Poate doar ca are si un final. (foto: doveson2008 flickr)

Iar pentru cei fideli informalului, pentru cei ce au avut rabdare sa citeasca pana aici, ofer cu drag un bonus:

Comentati?