Despre ciocanitoarea Woody

De cate ori ni s-a vorbit la scoala ori urmaream desenele animate cu simpatica Woody Woodpecker m-am intrebat de ce ciocane ele (ciocanitorile) scoarta copacilor, iar motivul cu hrana mi s-a parut perfect plauzibil. Ma rog, in cazul lui Woody era si din cauza de neastampar cronic 😆 Niciodata pana de curand insa nu m-am intrebat ce se intampla cu corpul acestei pasari in timpul ciocanitului ei interminabil. Ce se intampla cu creierul ei? Iata ce am aflat:

Creierul ciocanitorii este protejat printr-un tesut elastic spongios, aflat chiar intre creier si craniu, care sustine perfect creierul si ofera o protectie ca o perna. Acesta protejeaza creierul micutelor pasari sa se raneasca in timp ce ele ciocane de zor in copaci cu un ritm si o forta remarcabile. Poate lovi un trunchi de copac de vreo 20 de ori pe secunda, cu aproximativ aceeasi forta cu care v-ati lovi fata de un perete la o viteza de aproximativ 7 km/h. Ele fac acest lucru cam de 12.000 ori pe zi, in medie.

Ciocanitorile au de asemenea, o membrana speciala peste ochii lor ce se inchide de fiecare dat când ciocul lor loveste lemnul. Aceasta membrana, combinata cu o parte din pleoapa ochiului, care se umfla cu sange pentru a spori presiunea asupra ochiului, ajuta la mentinerea ochiului in locul sau si, eventual, il tine sa nu sara afara in timp ce ele ciocane. Asa cum practic, membrana, protejeaza ochiul de aschiile ce sar din trunchi, de asemenea.

Ce desavarsit mecanism creat de mult prea minunata Mama Natura!

Comentati?