And the Oscar goes to …

And the Oscar goes to … prietenul meu Sergiu Petre caruia ii apartine acesta cronica.
De cativa ani nu mai urmaresc ceremonia premiilor Oscar in direct. Poate m-am puturosit, poate m-am obisnuit sa o „vad” a doua zi prin ochii amicilor mei (Ruxandra sau Sergiu), cine stie?! The Oscar show nu-mi mai este accesibil insa nu pierd nimic daca pot sa „vad” spectacolul a doua zi citindu-l pe Sergiu. Enjoy!

„Hai că s-a terminat și ăsta. Ce să zic, a fost bine. Un pic mai atent anul ăsta, un pic mai rece, un pic mai formal, chiar simpluț pe alocuri. Nu a fost așa de efervescent ca anii trecuți. Nici așa de strălucitor. Dar a fost bine. Frumos. Bine îmbrăcat. Elegant. Delicios. Pufos, ca un ecler îmbrăcat în alb-negru.

Oscar 2018.

Tema de anul ăsta a fost un mix, o combinație, între vechi și nou. Podul, legătura dintre nou și vechi. Peste tot, pe durata spectacolului fiind presărate imagini, muzică și efecte vizuale cu trimitere la galele Oscar, diverse emisiuni, filme și reclame ale anilor 50-60. Un mix perfect pentru cei 90 de ani de Oscar, împliniți. O altă temă pregnantă, susținută de discursuri în diferite forme, a fost cea a egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi, anti-rasism, incluziune și egalitate de șanse. Așa.

Începem cu câștigătorii. Marele încasator de anul ăsta, este The Shape of Water, care și-a atribuit 4 statuete, inclusiv Oscarul pentru cel mai bun film. Urmat la mică distanță de Dunkirk, cu 3 statuete și de Darkest Hour, Coco sau Three Billboards outside Ebbing, Missouri cu câte 2 statuete.

Oscar pentru cel mai bun film: The Shape of Water
Oscar pentru cea mai bună actriță în rol principal: Frances McDormand
Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal: Gary Oldman
Oscar pentru cel mai bun regizor: Guillermo del Toro
Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar: Sam Rockwell pentru rolul din Three Billboards outside Ebbing, Missouri
Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar: Allison Janney pentru rolul din I, Tonya
Oscar pentru cel mai bun film străin: A Fantastic Woman – Chile
Oscar pentru cel mai bun scurtmetraj de animaţie: Dear Basketball
Oscar pentru cel mai bun lungmetraj de animaţie: Coco
Oscar pentru cel mai bun scurtmetraj documentar: Heaven Is a Traffic Jam on the 405
Oscar pentru cel mai bun lungmetraj documentar: Icarus
Oscar pentru cel mai bun scurtmetraj (Live Action): The Silent Child
Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat: James Ivory pentru Call Me by Your Name
Oscar pentru cel mai bun scenariu original: Jordan Peele pentru Get Out
Oscar pentru machiaj și coafură: Darkest Hour – Kazuhiro Tsuji, David Malinowski și Lucy Sibbick
Oscar pentru cele mai bune costume: Phantom Thread – Mark Bridges
Oscar pentru muzică (coloană sonoră): Alexandre Desplat pentru muzica din The Shape of Water
Oscar pentru muzică (melodie originală): Remember Me – Miguel ft. Natalia Lafourcade (Coco)
Oscar pentru editare sunet: Dunkirk – Richard King și Alex Gibson
Oscar pentru mixaj sunet: Dunkirk – Mark Weingarten, Gregg Landaker și Gary A. Rizzo
Oscar pentru design producție: The Shape of Water – Paul Denham Austerberry, Shane Vieau și Jeff Melvin
Oscar pentru efecte vizuale: Blade Runner 2049
Oscar pentru cea mai buna editare video: Dunkirk – Lee Smith
Oscar pentru cinematografie: Roger A. Deakins pentru Blade Runner 2049

Gazda de anul ăsta, ca și aia de anul trecut de altfel, Jimmy Kimmel. Care, din punctul meu de vedere, și-a respectat obligațiile într-un mod onorabil, dar nu știu de ce, pare un pic liniar. Și în prezentare și în felul în care își susține partea. Asta am sesizat și anul trecut, dar și anul ăsta. Evident, nu s-a putut abține de la o glumă două despre Matt Damon. Discursul de deschidere a fost subțirel, cu glumițe ușurele la adresa câtorva invitați și cu multe trimiteri la mișcarea împotriva inegalității dintre sexe și a hărțuirii sexuale. Bunicel.

Trecând peste, la categoria co-prezentatori și decernatori de premii i-am avut pe: Christopher Walken (pe care dacă nu știi să-l imiți, nu te numești actor), Matthew McConaughey, Dave Chappelle (care a venit destul de serios, deși îl așteptam cu glumele după el), Mahershala Ali, Ansel Elgort (Baby Driver) și alții.

Paranteză: Chadwick Boseman (care a avut un an super-plin, vezi Marshall, Black Panther) a venit îmbrăcat regește. Adică, cu o hăinuță ca a celebrului deja caracter pe care-l interpetează, Black Panther. Cool!

La partea feminină, ne-au încântat cu prezența: Jane Fonda (care la 80 de ani arată fantastic!), Helen Mirren, Jodie Foster, Ashley Judd, Emily Blunt, Nicole Kidman, Sandra Bullock, Lupita Nyong’o (oh man, ce frumoasă e femeia asta), Margot Robbie, Emma Stone, Gal Gadot și altele. Ce să mai, frumusețe cât cuprinde.

Trebuie să amintesc de Taraji P. Henson care a arătat extraordinar (îmbrăcată într-o rochie mai sexy decât prevede legea). Sau Nicole Kidman care cu rochița ei albastră a făcut furori.

Și anul ăsta, exact ca anul trecut, un grup de cetățeni care nu erau invitați la ceremonie au avut parte de surpriza vieții lor. Ademeniți la un screening pentru filmul A Wrinkle in Time, grupul de spectatori a fost surprins de câteva vedete exact în sala de cinema în care urmăreau filmul.

Printre vedete se aflau: Ansel Elgort, Guillermo del Toro, Mark Hamill, Lupita Nyong’o, Margot Robbie, Gal Gadot. Intenția surprizei a fost de a le mulțumi spectatorilor și celor care merg la filme. Fără de care, actorii, Academia, creatorii de film, n-ar avea pentru cine să lucreze. Iar pentru efortul ăsta, spectatorii au fost serviți cu bomboane și hot dog, chiar de către cei mai sus numiți. Ba chiar unul dintre spectatori a fost pus să-i introducă pe următorii prezentatori de pe scena Oscar. Ce să mai, un moment frumos.

Nici la capitolul muzică nu a fost foarte multă efervescență. Anul ăsta am avut mai multă emoție și lecții de viață, iar pe scenă chiar piesele nominalizate la categoria ”melodie originală”:

– Common și Andra Day cu melodia din filmul Marshall (Stand up for something);
– Gael García Bernal, Natalia LaFourcade și Miguel cu melodia din Coco (Remember me);
– Keala Settle cu melodia din The Greatest Showman (This is Me);
– Sufjan Stevens cu melodia din Call Me by Your Name (Mystery of Love);
– Și ultima dar cea mai interesantă din punctul meu de vedere, Mary J. Blige cu melodia din Mudbound (Mighty river).

O să vă spun și de ce interesantă. Mary J. Blige, anul ăsta, a avut o dublă nominalizare. În afară de piesa mai sus amintită, ea a mai fost nominalizată și la categoria ”Cea mai bună actriță în rol secundar” pentru rolul din Mudbound. Din păcate, n-a prins nici un Oscar. Dar drumul e deschis.

Interpretările, așa cum ne așteptam de altfel, de excepție. Duetul Common și această subapreciată Andra Day a cărei voce îți ridică părul pe mână, mi-a plăcut. Common fiind deja un obișnuit al Oscarurilor, el având la curea unul pentru piesa ”Glory” din filmul Selma (2014).

Și pentru că tot vorbeam de ridicatul părului pe mână, nici Keala Settle sau Sufjan Stevens nu s-au lăsat mai prejos.

Cei trei mexicani care au sărit gardul ca să ne aducă piesa din Coco, au smuls și ei niște lacrimi pe la colțuri de ochi cu piesa Remember me. Și și-au pus la centură și un Oscar pentru chestia asta. Uite de-asta nu merge America lui Trump. Că vin ăștia și iau totul.

Ce să mai. Muzica a fost bună, emoționantă, de aranjat părul pe mână, de oftat, de plâns pe ascuns în batistă.

Au fost și câteva momențele amuzante. L-am avut și pe BB-8 pe scenă (pentru fanii Star Wars). Și câteva discursuri emoționante. Ce să mai, tot ce trebuie. Dacă aveți timp, voință și răbdare, puteți să căutați pe Youtube highlight-urile ediției. Vă asigur că sunt câteva.

Per total, Oscarul a ieșit bine. Chiar și-așa, un pic platonic. Văzut, plăcut, să mai vedem și la anul.

#Oscar2018 #Filmofil ” – Sergiu Petre

Comentati?