Reteta de unt de casa

reteta de unt de casaVrei niste unt? Fa-ti-l cu mana ta! O reteta de unt de casa pe care o poti face fara prea mult efort.

E dimineata. Te pregatesti sa-ti iei micul dejun. Ai taiat painea, ti-ai facut cafeaua, ceaiul sau ai incalzit laptele si vrei sa-ti faci o tartina cu unt si sa citesti presa de dimineata. Surpriza insa! Untul s-a terminat ieri si n-a stiut sa spuna singur ca vrea un inlocuitor in locul sau din frigider. Ce faci in cazul asta? In afara de a iesi – cu ochii carpiti de somn inca – la boutique-ul din colt sau a renunta la tartina? Robert Krampf (un bunicut cu fatza poznasa) ne invata (vezi si video imediat dupa text):

Iei cutiuta cu smantana lichida ce se odihneste lenesa inainte de intalnirea cu ardeii umpluti sau poate isi pastreaza „fortele” pentru dansul nebun programat in ringul castronului de sticla, alaturi de oua si faina, pentru a face mai gustoase clatitele cu dulceata de visine din week-end, si (admitand ca a stat afara din frigider in ultimele 12 ore) o rastorni intr-un borcan de sticla. Pui capacul, il inchizi bine pentru ca nu vrei sa „garnisesti” faianta cu mangaieri de smantana (face ea bine la ten, dar faianta se tine bine inca, nu-si arata varsta!) si incepi sa scuturi borcanul.

Miscarea nu se face ca la shake-uri sau asa cum ai vazut tu la barmanii aia draguti de la bar ca procedeaza cu cocktail-urile! Nu! In nici un caz! Vor fi miscari scurte, dar ferme, cam una la fiecare secunda, si continui sa faci asta cam 2-3 minute. Dupa aceasta scurta pauza, de gimnastica – pentru tine – si agitatie extrema – pentru smantana – vei vedea ca peretii peretii borcanului nu mai sunt opaci, acoperiti cu frisca, deja poti vedea in interiorul lui, si la o scurta evaluare observi o schimbare majora!

Deschizi capacul si ai doua substante cu consistente diferite: in primul rand un lapte, un pic mai gros decat cel normal, hai sa-i zicem un lapte de unt, excelent sa-l alaturi mitingului cu participantii la programul „Cei mai buni biscuiti facuti in casa sau cele mai pufoase clatite”, si un bulgare cu ceva ce seamana cu o crema mai consistenta: acela este untul.

Da, desigur, e diferit de cel cumparat de obicei de la magazin, in primul rand pentru ca nu e la fel de galben; insa asta nu trebuie sa te ingrijoreze ci din contra, pentru ca in marea majoritate a cazurilor culoarea galbena e data de coloranti sau de caroten si in nici un caz de culoarea grasimii laptelui. In al doilea rand nu este sarat, dar asta se poate rezolva extrem de usor presarand cateva urme fine de sare, insa nu-i neaparat necesar, iar in al treilea si ultimul rand este mai moale, dar nu intra in panica, bagat la frigider se intareste cat vei spune: am facut singura untul delicios cu care ti-ai uns felia de paine! Sper ca ti-a placut reteta de unt de casa si o vei incerca macar dupa ce termini pachetul din frigider. Pofta buna!

Comentati?