Cea mai mica banca

oakwood bank

Oakwood Bank, este cea mai mica banca din USA. Are 3 milioane $ in active si 2,13 milioane in depozite. In contrast, cea mai mare banca americana, Chase, are $1,60 mii de miliarde in active si 1 mie miliarde $ in depozite.

Oakwood Texas are 471 de locuitori, iar banca are 600 de clienti, asadar ceva bun se intampla acolo, nu credeti?
Micuta camee este un vestigiu al vechilor banci „de tara” din Texas, ce are un singur birou, iar personalul ei are varste absolut uluitoare (84 patronul Roddy Willey, 75 Lela Coates si 71 JoAnn Bing); totusi banca are zilele limitate, desi faptul ca rezista inca se datoreaza cu siguranta modului in care inteleg ei afacerile. Ofera un produs de calitate, in care poti avea incredere, dar folosesc metode (poate) invechite. Mai presus de toate insa asociaza o persoana unui produs pentru care isi asuma direct raspunderea.

In reportajul dedicat acestei banci, exista la un moment dat intrebarea: „Why is this still here?” iar raspunsul proprietarului ei este: „I don’t know … I guess we’re still providing a service here.”

Este povestea unei afaceri de familie, batranul mostenind banca de la tatal sau care a fondat-o in urma cu 100 de ani. Angajatii, care sunt … doua, lucreaza aici din 1954, respectiv 1974. In momentul in care deschizi usa bancii si patrunzi in interior, te intorci in timp cu 40-50 de ani. Si modul de arhivare este unul tot din acele vremuri: toate informatiile se pastreaza pe hartie, are doar un calculator ce se deschide doar pentru comunicarea cu rezerva federala, nu are online banking, si desigur nici bancomat, nu elibereaza carduri, iar singura concesie ce au facut-o civilizatiei e aceea a deschiderii de conturi pentru ca i-au obligat autoritatile. Explicatia proprietarului este absolut geniala: nu are nevoie de conturi din moment ce ii cunoaste pe toti cei 600 de clienti.

Ah! Si mai este un fragment senzational in dialogul dintre proprietar si jurnalistul ce a facut reportajul:

„De ce nu va luati masinarii updatate?” intreaba reporterul.
„Computere?” intreaba Wiley cu scepticism.
„Mda, asa se cheama,” spune Hartman.
„Si asta-i tot ce vrem sa stim despre ele,” spune Wiley zeflemitor. „Suntem o banca antica. Si functionam in mod antic.”

Si TOTUSI este acolo de aproape 100 de ani. Datele financiare pentru primele 6 luni ale lui 2009 (an de mare criza mai ales in serviciile bancare!) arata un profit (in scadere fata de anul trecut) de 52.000 de dolari.

Filozofia de business a proprietarului Roddy Willey, de 84 de ani, ne arata cum poate rezista un secol un business de familie: ”we know you, you will get to know us. That`s the way we do business”. Jos palaria!

Comentati?