Casa de 1 miliard jumatate

house-of-eurosFrank Buckley – artist irlandez – si-a construit o casa din aproape 1 miliard si jumatate de €; nu ca valoare ci, la propriu, din caramizi facute din bancnote scoase din uz ce au fost maruntite, tocate de monetaria nationala. Locuinta s-a vrut un monument dedicat nebuniei care a cuprins la un moment dat Irlanda (si cred ca toata planeta) in timpul boom-ului imobiliar.

Frank-Buckleys

Este reflectarea nebuniei care a pus stapanire pe noi toti si pe care o numeste „casa de un miliard jumatate de euro”. Peste tot in lume s-au aruncat miliarde in constructii ce nu mai valoreaza azi aproape nimic. „Am vrut sa creez ceva din nimic” asa a declarat si artistul.

frank-buckley3

Un val de credite ieftine – similar cu cele aruncate pe piata si in Romania – a inundat Irlanda la inceputul anilor 2000, alimentand artificial o uriasa bula imobiliara. Prabusirea ei in 2007 a aruncat Irlanda in cea mai adanca recesiune din lumea industrializata, obligand-o sa-si calce pe mandrie si sa accepte un imprumut umilitor de la UE si FMI.

Aproape de apogeul boom-ului imobiliar Frank Buckley a contractat un credit pentru o casa de 365.000 de euro in Dublin cu toate ca nu avea un venit constant. A urmat despartirea de sotie, dupa care valoarea casei s-a redus la o treime. „Orice s-ar spune despre euro, trebuie sa stiti ca este un izolator grozav” este concluzia lui.

Comentati?