Minciuna

LiesMinciuna. Cine-a inventat-o? Cine-a spus-o prima data si de ce? Sa spunem ca a fost inventata de stramosii nostri si s-a inradacinat profund in existenta umana. Astfel ca in prezent nu prea mai poti deosebi minciuna de realitate. Un studiu a demonstrat ca mincinosii au cu 26% mai multa materie alba, adica bref sunt mai destepti. Pai bine, ca sa ai ca hobby „umflatul” povestii trebuie sa ai si o memorie buna ca nu cumva sa spui azi una, miine alta si sa povestesti o istorie de fiecare data diferit.

De ce mintim? Ca sa facem o impresie buna. Se minte in politica, dar nu va spun ceva nou cu asta. Se minte deseori pe site-uri matrimoniale. Mintim ca sa ne motivam esecurile. Mintim cand trebuie sa raspundem la intrebari incomode. Minciuna a devenit un stil de viata si asta pentru ca ne ajuta sa „supravietuim” o forma de a fi mai buni, mai iubitor si mai de succes. Mintim pe oricine, cu sau fara motiv, ne incurcam in minciuni pina cind nu mai stim unde este adevar si unde nu. Mintim ca sa supravietuim, ca sa fim mai bogati, ca sa bata pe noi o lumina mai buna. Mintim ca sa ascundem infidelitatea. Da, cel mai adesea se minte in cuplu si mai ales pentru nimic, cand de fapt nu e nevoie. Un cuplu presupune incredere pe care minciuna o distruge total. Si desi suntem neam de Pinnochio intilnesc adesea oameni care spun ca ei nu mint niciodata.

De ce minciuna este o componenta de baza a vietii de zi cu zi? De ce considera unii ca minciuna ne permite sa “supravietuim”?

Un comentariu pe “Minciuna

  1. Nu ştiu ce să răspund la aceste întrebări 😛 dar mi-am adus aminte de serialul „Lie to Me” în care scenariştii susţin dacă pui mana pe nas cand vorbeşti cu cineva cu siguranţă spui o minciună. 😀
    Pe cei care susţin că nu mint niciodată i-aş testa şi cu detectorul de minciuni 😉 https://www.youtube.com/watch?v=HNLC-b8zWEk
    :))

Comentati?